Bifteki – grecki odpowiednik kotletów mielonych, który Cię zachwyci

Grecja może nas oczarować nie tylko wspaniałymi zabytkami, ale i potrawami, których smaku z pewnością tak szybko nie zapomnimy.

Bifteki – grecki odpowiednik kotletów mielonych, który Cię zachwyci

Jednym z tych specjałów, o których długo nie zapomnimy, są bifteki. Jak je przygotować?

Bifteki, czyli…

Za tą nieco tajemniczą nazwą kryje się przysmak, który jest greckim odpowiednikiem naszych kotletów mielonych. Ich wyjątkowy smak jest zasługą przypraw oraz serowego nadzienia. Najczęściej jest nim feta, bywa jednak i tak, że w kotletach tych pojawia się halloumi. Ten cypryjski ser wyróżnia się znaczną elastycznością, dzięki czemu doskonale sprawdza się w daniach grillowanych i smażonych. Ze względu na serowy farsz, kotleciki greckie są znacznie większe od tych, które znamy z polskich restauracji.

Nadzienie wpływa też na ich ostateczny kształt. Wydłużone, spłaszczone kotlety, często podawane na drewnianym patyczku – taki obrazek skutecznie zachęca do skosztowania takiego dania. W czasie wakacji spędzanych w Grecji koniecznie trzeba bifteków spróbować. A co, jeśli smakiem tej potrawy będziemy się chwili cieszyć również po zakończeniu urlopu?

Jak przygotować takie danie?

Ponieważ kuchnia grecka w naszym kraju cieszy się coraz większą popularnością, przepisy na śródziemnomorskie dania stają się coraz bardziej powszechne. To dzięki nim możemy w każdej chwili przygotować bifteki we własnym domu. Jak to zrobić?

Podstawa to odpowiednie składniki. Greckie kotlety mielone powstają z mielonej wołowiny (250 g), fety (200 g), połówki czerwonej cebuli, dwóch ząbków czosnków, łyżeczki posiekanej świeżej mięty, jajka, bułki tartej oraz przypraw: soli, pieprzu oraz oregano. Jak przemienić te składniki w apetyczne kotlety? Na początek należy wymieszać mięso z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie do tej masy dodaje się jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.

Gdy składniki te zostaną dokładnie wymieszane, należy je podzielić na 5-6 części. Każda z nich to przyszły kotlet, który należy nafaszerować serem, dokładnie zlepić, a następnie usmażyć na patelni. By danie było zdrowsze, warto tu olej zastąpić typowo grecką oliwą z oliwek. Miłośnicy zdrowej kuchni mogą też postawić na piekarnik. Tu wystarczy włożyć mięso do rozgrzanego do 200 stopni pieca, by po 20 minutach cieszyć się smakiem greckich mielonych.

Jak podawać bifteki?

Dodatki oraz sposób podania mają dla miłośników kuchni greckiej wielkie znaczenie. Do bifteków pasują grzanki, frytki lub pieczone ziemniaki oraz sałatki z pomidorem w roli głównej. Można też sięgnąć po sosy: jogurtowe, ziołowe lub czosnkowe. Podkreślą one smak mięsa, a jednocześnie sprawią, że cała potrawa nabierze wyjątkowego charakteru.

Bifteki to przysmak, który zachwyci i małych, i dużych miłośników dobrej kuchni. Fani greckich smaków już dawno docenili tą potrawę, dzięki czemu w książkach kucharskich coraz częściej pojawiają się przepisy na te kotlety. Dania te pojawiają się również w menu wielu restauracji, które coraz częściej stawiają na smaczną i zdrową dietę śródziemnomorską.