Bliny z rybą

Bliny to danie, które zna każdy z nas, jednak zazwyczaj w ich klasycznej wersji. Nie każdy wie, że można je przyrządzić na wiele różnych sposobów - na przykład z rybą.

Bliny z rybą

Obawiacie się, że jeden tłusty czwartek może nie wystarczyć, by skosztować wszystkich upragnionych frykasów? Zainspirujcie się Maslenicą – rosyjską wersją karnawału, trwającą tydzień. Choć tradycyjnie była kojarzona z odświętnym pożegnaniem zimy i oczekiwaniem na wiosnę, przepis na bliny z rybą, charakterystyczny dla kuchni rosyjskiej, przyda się również w czasie komponowania wytrawnego jadłospisu z okazji zakończenia karnawału.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 300 dag mąki gryczanej
  • 4 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 8 g drożdży
  • 5 g soli
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g twarożku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • koperek do dekoracji
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu połącz drożdże z cukrem i poczekaj do ich rozpuszczenia.
  2. Dodaj jajko, ciemne piwo, mąkę i sól.
  3. Powstałe ciasto starannie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Masę pozostaw w temperaturze pokojowej na mniej więcej 20 minut.
  4. Po tym czasie jeszcze raz zamieszaj ciasto i uformuj z niego niewielkie placki.
  5. Usmaż je na oliwie z oliwek.
  6. Połącz ze śmietaną twarożek.
  7. Całość dopraw przyprawą.
  8. Na gotowe bliny nałóż twarożek oraz kawałek wędzonej ryby. Placki posyp koperkiem.