
Obawiacie się, że jeden tłusty czwartek może nie wystarczyć, by skosztować wszystkich upragnionych frykasów? Zainspirujcie się Maslenicą – rosyjską wersją karnawału, trwającą tydzień. Choć tradycyjnie była kojarzona z odświętnym pożegnaniem zimy i oczekiwaniem na wiosnę, przepis na bliny z rybą, charakterystyczny dla kuchni rosyjskiej, przyda się również w czasie komponowania wytrawnego jadłospisu z okazji zakończenia karnawału.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 300 dag mąki gryczanej
- 4 g Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 200 ml ciemnego piwa
- 8 g drożdży
- 5 g soli
- 20 g cukru
- 1 jajko
- 200 g twarożku
- 100 ml kwaśnej śmietany
- koperek do dekoracji
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- W naczyniu połącz drożdże z cukrem i poczekaj do ich rozpuszczenia.
- Dodaj jajko, ciemne piwo, mąkę i sól.
- Powstałe ciasto starannie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Masę pozostaw w temperaturze pokojowej na mniej więcej 20 minut.
- Po tym czasie jeszcze raz zamieszaj ciasto i uformuj z niego niewielkie placki.
- Usmaż je na oliwie z oliwek.
- Połącz ze śmietaną twarożek.
- Całość dopraw przyprawą.
- Na gotowe bliny nałóż twarożek oraz kawałek wędzonej ryby. Placki posyp koperkiem.