
Spaghetti bolognese to pyszne włoskie danie. Jednak na dobre zagościło również na stołach Polaków. Sprawdź, jak je przygotować w oryginalny sposób!
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 15 ml oleju
- 125 g boczku lub pancetty w kostkach
- 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
- 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
- 125 g selera (2 łodygi)
- 125 g cebuli (1 mała cebula)
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
- 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
- 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- świeże listki bazylii
Sposób przygotowania spaghetti:
- Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru.
- Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu.
- W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj.
- Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj.
Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. - W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz
makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. - Przełóż makaron na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu.
- Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.