Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami

Sos sojowy jest doceniony zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Być może dla was w nowej potrawie!

 

Spaghetti bolognese z nutą umami

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 15 ml oleju
  • 125 g boczku lub pancetty w kostkach
  • 500 g mięsa mielonego (zawartość tłuszczu ok. 20%)
  • 200 g marchwi (3 średniej wielkości marchewki)
  • 125 g selera (2 łodygi)
  • 125 g cebuli (1 mała cebula)
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 100 g śmietany (zawartość tłuszczu 10-12%)
  • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki
  • 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • świeże listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj mięso mielone i bez rozdzielania podsmaż 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru.
  2. Dodaj boczek, mieszaj przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlej nadmiar tłuszczu.
  3. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, marchew i seler, drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj.
  4. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  5. Dodaj pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszaj.
    Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. W dużym garnku ugotuj spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz
    makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody.
  7. Przełóż spaghetti na dużą patelnię, podlej wodą z gotowania i wymieszaj z sosem. Całość mieszaj przez minutę na średnim ogniu.
  8. Wyłóż spaghetti na talerze i udekoruj bazylią.

Wpis znaleziono dzięki:

- Spaghetti bolognese

- Unami

- Spaghetti po azjatycku