
Naukowcy ze Szpitala Świętego Michała w Toronto przeprowadzili badania, udowodniające, że od makaronów nie zwiększa się masa ciała. W badaniu wzięło udział około trzech tysięcy osób, które były podzielone na dwie grupy. Pierwsza grupa spożywała makarony trzy razy w tygodniu, a kolejna alternatywnie formy węglowodanów – biały ryż, ziemniaki i biały chleb. Zgodnie z wynikami badań, ci, którzy jedli spaghetti stracili około pół kilograma.
Naukowcy stwierdzili, że dieta z niskim współczynnikiem IG, która zawiera makarony, jest korzystna i zdrowa. Autorzy badania mówią, że te wyniki są ważne, dlatego, że ludzi jedzą mniej węglowodanów pod wpływem presji opinii publicznej i mody jedzenia. Przeprowadzone również inne badania, które potwierdzają, że makarony nie szkodzą figurze. W 2016 roku australijska organizacja Grains & Legumes Nutrition Council oraz włoscy naukowcy udowodnili, że od jedzenia spaghetti nie przybieramy kilogramów, jeśli spożywamy z umiarem. Warto jednak zaznaczyć, że samo spaghetti pomaga w odchudzaniu, ale bez dodatków.

Sekret w odchudzaniu przy jedzeniu włoskiego dania jest prosty. Makarony mają taki samy indeks glikemiczny, jak owies czy rośliny strączkowe, dlatego trawione są wolniej i przynoszą większą korzyść dla naszego organizmu.
Jeśli nadal zastanawiasz się czy jeść dziś na kolację makarony, to nie myśl, a jedz, bo spaghetti nie tylko smacznie, a zdrowe.