Borówkowe crumble – czyli dobrze znana….
Kruszonka – czy to nie jest smak dzieciństwa? Borówki pod kruszonką z lodami bakaliowymi skradną nie jedno podniebienie. Jeśli macie w kuchennej szafce mąkę i cukier, a w lodówce znajdzie się masło, deser jest już prawie gotowy. Popularna nazwa owoców pod kruszonką to crumble. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe i szybkie, a owoców, które wykorzystujemy nie musimy nawet kroić. To spora oszczędność czasu. Borówkowe crumble to niesamowicie pyszny deser. Smakuje na zimno, ale największe wrażenie robi podany na ciepło z odrobiną rozpływających się na gorącej kruszonce lodów bakaliowych.
Składniki:
- ulubione owoce: w tym przypadku borówki, ale sprawdzą się każde (truskawki, maliny, brzoskwinie, jabłka)
- lody bakaliowe Bracia Koral – Lody Jak Dawniej
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g masła (zimnego)
Borówkowe crumble – sposób przygotowania:
- Foremki smarujemy odrobiną tłuszczu, tak żeby kruszonka nie przywarła do naczynia. Możecie wybrać masło, olej, olej kokosowy. Co kto woli.
- Można dodatkowo obsypać foremkę bułką tartą. Wówczas, problem ten powinien całkowicie zniknąć. Mąkę, cukier i pokrojone zimne masło łączymy ze sobą w naczyniu.
- Weźcie większą miskę, nie będziecie mieć problemu, że coś się rozsypało. Łatwiej będzie Wam zachować porządek.
- Składniki ugniatamy na tyle długo i intensywnie, by grudki masła nie były wyczuwalne, a ciasto miała jednolitą formułę. Najlepiej zrobić z niego kulkę.
- Do umytych foremek wkładamy owoce, które wybraliśmy – niech zajmą około ¾ naczynia.
- Posypujemy wszystko przygotowaną kruszonką. Jeśli chcemy, by była idealna, warto wcześniej schłodzić ciasto i zetrzeć ją na tarce.
- Posypujemy obficie, ponieważ kruszonka straci objętość kiedy owoce podczas pieczenia puszczą sok. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
- Kruszonka nie może być spalona, powinna nabrać rumianych kolorów. Tak przygotowany deser podajemy z lodami. Polecam lody bakaliowe, gdyż idealnie pasują do borówek, ale możecie wybrać każde inne, które lubicie.
Artykuł powstał we współpracy z marką Bracia Koral – Lody Jak Dawniej (http://braciakoral.pl/horeca/lody-bakaliowe)