Borówkowe crumble z lodami bakaliowymi

Jaki deser przygotować na letnie przyjęcie? Lody i owoce z kruszonką sprawdzą się idealnie.

Borówkowe crumble

Borówkowe crumble  – czyli dobrze znana….

Kruszonka – czy to nie jest smak dzieciństwa? Borówki pod kruszonką z lodami bakaliowymi skradną nie jedno podniebienie. Jeśli macie w kuchennej szafce mąkę i cukier, a w lodówce znajdzie się masło, deser jest już prawie gotowy. Popularna nazwa owoców pod kruszonką to crumble. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe i szybkie, a owoców, które wykorzystujemy nie musimy nawet kroić. To spora oszczędność czasu. Borówkowe crumble to niesamowicie pyszny deser. Smakuje na zimno, ale największe wrażenie robi podany na ciepło z odrobiną rozpływających się na gorącej kruszonce lodów bakaliowych.

Składniki:

  • ulubione owoce: w tym przypadku borówki, ale sprawdzą się każde (truskawki, maliny, brzoskwinie, jabłka)
  • lody bakaliowe Bracia Koral – Lody Jak Dawniej

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g masła (zimnego)

Borówkowe crumble

Borówkowe crumble – sposób przygotowania:

  1. Foremki smarujemy odrobiną tłuszczu, tak żeby kruszonka nie przywarła do naczynia. Możecie wybrać masło, olej, olej kokosowy. Co kto woli.
  2. Można dodatkowo obsypać foremkę bułką tartą. Wówczas, problem ten powinien całkowicie zniknąć. Mąkę, cukier i pokrojone zimne masło łączymy ze sobą w naczyniu.
  3. Weźcie większą miskę, nie będziecie mieć problemu, że coś się rozsypało. Łatwiej będzie Wam zachować porządek.
  4. Składniki ugniatamy na tyle długo i intensywnie, by grudki masła nie były wyczuwalne, a ciasto miała jednolitą formułę. Najlepiej zrobić z niego kulkę.
  5. Do umytych foremek wkładamy owoce, które wybraliśmy – niech zajmą około ¾ naczynia.
  6. Posypujemy wszystko przygotowaną kruszonką. Jeśli chcemy, by była idealna, warto wcześniej schłodzić ciasto i zetrzeć ją na tarce.
  7. Posypujemy obficie, ponieważ kruszonka straci objętość kiedy owoce podczas pieczenia puszczą sok. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
  8. Kruszonka nie może być spalona, powinna nabrać rumianych kolorów. Tak przygotowany deser podajemy z lodami. Polecam lody bakaliowe, gdyż idealnie pasują do borówek, ale możecie wybrać każde inne, które lubicie.

Artykuł powstał we współpracy z marką Bracia Koral – Lody Jak Dawniej (http://braciakoral.pl/horeca/lody-bakaliowe)