W kuchni śródziemnomorskiej małże podawane są na wiele sposobów. Hiszpanie, Włosi, a także Francuzi wykorzystują je wszechstronnie – dodając do zup, sosów, makaronów czy sałatek. Delikatne, białe mięso o słodkawym smaku może być podstawą zarówno prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Polecam dodanie ich do rybnego gulaszu, który rewelacyjnie sprawdzi się podawany jako wakacyjny obiad. Możemy je także uczynić dodatkiem do przystawki w postaci włoskich crostini.
Składniki:
- świeże małże (mogą być mrożone), najlepiej nowozelandzkie – 1 kg
- Bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 kostka
- wino – 125 ml
- ząbek czosnku – 3 sztuki
- oliwa z oliwek – 125 ml
- pomidory – 3 sztuki
- natka pietruszki (posiekana) – 2 łyżki
- suszona papryczka chili – 2 sztuki
- przypieczone w piekarniku grzanki – 16 sztuk
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie opłucz i oczyść małże.
2. Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut, potrząsając garnkiem.
3. Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
4. Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chili i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu wyrazisty smak, i duś wszystko ok. 10 minut.
5. Następnie dodaj małże, wymieszaj. Małże podawaj na grzankach.