Crostini z małżami

Małże charakteryzuje skorupka wypełniona „mięsem”. Do małży zaliczamy także mule, nazywane inaczej omułkami. Sięgając po małże czy mule, zwróćmy uwagę na ich świeżość – szybko się psują, dlatego po zakupie powinniśmy je jak najszybciej przyrządzić. Świeże mają zamknięte skorupki. Przygotowując małże, gotujemy je aż do momentu, gdy skorupki się otworzą.

Crostini z małżami

W kuchni śródziemnomorskiej małże podawane są na wiele sposobów. Hiszpanie, Włosi, a także Francuzi wykorzystują je wszechstronnie – dodając do zup, sosów, makaronów czy sałatek. Delikatne, białe mięso o słodkawym smaku może być podstawą zarówno prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Polecam dodanie ich do rybnego gulaszu, który rewelacyjnie sprawdzi się podawany jako wakacyjny obiad. Możemy je także uczynić dodatkiem do przystawki w postaci włoskich crostini.

Składniki:

  • świeże małże (mogą być mrożone), najlepiej nowozelandzkie – 1 kg
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 kostka
  • wino – 125 ml
  • ząbek czosnku – 3 sztuki
  • oliwa z oliwek – 125 ml
  • pomidory – 3 sztuki
  • natka pietruszki (posiekana) – 2 łyżki
  • suszona papryczka chili – 2 sztuki
  • przypieczone w piekarniku grzanki – 16 sztuk

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie opłucz i oczyść małże.
2. Włóż muszle do garnka z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Wlej wino, przykryj i gotuj 8 minut, potrząsając garnkiem.
3. Po ugotowaniu wyjmij mięso z małży i trzymaj pod przykryciem. Posiekaj czosnek i chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
4. Wlej resztę oliwy na patelnię, dodaj posiekany czosnek, chili i natkę. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu wyrazisty smak, i duś wszystko ok. 10 minut.
5. Następnie dodaj małże, wymieszaj. Małże podawaj na grzankach.