Składniki:
- 60 dkg mięsa wołowego mielonego
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- liście sałaty rzymskiej
- 4 bułki hamburgerowe
Chutney:
- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- 20 dkg moreli, świeżych
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.
- Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.
Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia. - Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.
Czas przygotowania:
60 minut (4 porcje)