Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki oliwy,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki mleka (jeśli nie możecie mleka zastąpcie letnią wodą),
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia i inne ulubione.
Na wierzch:
- 2/3 słoika Pasteny – pasty z suszonych pomidorów z serem corregio OLE! + 1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
- szynka parmeńska,
- oliwki czarne krojone,
- duża kulka mozzarelli,
- garść rukoli i bazylii,
- 2 świeże pomidory.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Posypujemy solą.
- Z mąki formujemy stożek i na środku robimy dołek, do którego wlewamy mleko/wodę oraz oliwę.
- Posypujemy ziołami i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.
- Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę posmarowaną oliwą i podsypaną mąką lub bułką tartą. Możemy także położyć na papierze do pieczenia, choć lepsza będzie blacha.
- Ciasto smarujemy Pasteną – pastą z suszonych pomidorów z serem corregio OLE!, przecierem.
- Nakładamy na nie plasterki pomidora, mozzarelli i obsypujemy kilkoma liśćmi bazylii.
- Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
- Na sam koniec dodajemy szynkę oraz czarne oliwki.
- Pieczemy kilka minut.
- Po wyjęciu z piekarnika od razu układamy szynkę. Najlepsza na ciepło.