Chipsy z kiełbasy

Jesienna aura sprawia, że więcej czasu, niż w ostatnich miesiącach, spędzamy gotując. Oto idealny pomysł na szybką przekąskę, która sprawdzi się podczas jesiennych i długich wieczorów.

Chipsy z kiełbasy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • kiełbasa krakowska sucha JBB
  • jogurt grecki
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki.
  2. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej.
  3. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc.
  4. Do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty prze z praskę 1 ząbek
    czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  5. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.