Składniki
- mąka pszenna – 120 gramów
- cukier – 150 gramów
- jajka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Kasia bez laktozy – 125 gramów
- mleczko kokosowe – 600 mililitrów
- mąka pszenna – 120 gramów
- cukier – 150 gramów
- ananas w syropie – 1 słoik
- wiórki kokosowe – 50 gramów
- rum – 2 łyżki
Sposób przygotowania
1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dno formy o wymiarach 22×22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
2. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Piecz około 25 minut w 180°C.
3. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ananasa odsącz na sicie, owoce pokrój na kawałki, a syrop zostaw do nasączenia biszkoptu. Jeśli lubisz, dodaj do syropu odrobinę rumu.
4. Połowę mleczka kokosowego zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z mąką i wlej do gotującego mleczka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
5. Miękką kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy ubij mikserem na puch. Ciągle ubijając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.
6. Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i nasącz syropem z ananasa. Posmaruj cienko przygotowanym kremem i obłóż kawałkami ananasa. Trzy łyżki kremu zostaw na wierzch, a resztę wyłóż na owoce. Przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.
7. Ciasto ponownie skrop syropem, posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, udekoruj pozostałymi kawałkami ananasa.