Wielkanocny mech to znane i lubiane ciasto z kremem mascarpone w świątecznej wersji. Przygotowując je najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową, intensywnie zieloną barwę.
Składniki na ciasto:
- 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz również – Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować.
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej.
- Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy.
- Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno.
- Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię.
- Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone.
- Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
- Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech.
- Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu.
- Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.