Przepis na wielkanocny mech

Tegoroczne święta w końcu będą normalne. By umilić sobie i rodzinie ten czas możemy przygotować świąteczny rarytas - wielkanocny mech!

Przepis na wielkanocny mech
Przepis na wielkanocny mech

Wielkanocny mech to znane i lubiane ciasto z kremem mascarpone w świątecznej wersji. Przygotowując je najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową, intensywnie zieloną barwę.

Składniki na ciasto:

  • 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zobacz również – Wielkanocne święcenie pokarmów – skąd pochodzi ta tradycja?

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej.
  3. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy.
  5. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  6. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno.
  8. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię.
  9. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone.
  10. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
  11. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech.
  12. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu.
  13. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.