Czy da się zrobić ciasto na pizzę smakujące tak, jak w znanych pizzeriach? A może w kwestii pizzy trzeba polegać tylko na profesjonalistach i zawsze zamawiać gotową?
Domowa pizza – od czego zacząć?
W czym tkwi sekret pizzy? Oczywiście w jej cieście. Żeby drożdżowy placek smakował naprawdę wybornie, potrzebne są dobre składniki! W tej kwestii nie warto iść na kompromis i stosować tańszych zamienników. Skoro już robisz własną pizzę, niech będzie to wartościowe danie. Zamiast sera gouda czy popularnej mozzarelli, użyj oryginalnego sera Mozzarella di Bufala Campana, który na swoje pizze kładą Włosi. Do przygotowania sosu wykorzystaj specjalną odmianę pomidorów San Marzano charakteryzujących się lekko słodkim smakiem i wyrazistością. Przygotuj z nich gęsty sos doprawiony solą i ziołami i rozsmaruj go na drożdżowym placku.
By dowiedzieć się więcej, zajrzyj tutaj: Domowa pizza – jak przygotować idealne ciasto na pizzę?
Żeby upiec idealne ciasto na pizzę, będzie potrzebna Ci odpowiednia mąka.
Domowe ciasto na pizzę – jaką mąkę wybrać?
We Włoszech do wypieku pizzy używa się tylko jednego rodzaju mąki tzw. fariny (wł. farina to mąka). Ma ona oznaczenie 00 i jest mąką jasną właściwie pozbawioną składników mineralnych. Ten typ charakteryzuje się wysokim stopieniem przemiału i oczyszczenia – nie ma w niej otrębów, co sprawia, że jest bardzo delikatna i wyjątkowo miałka. Farinę cechuje też to, że zawiera duże ilości glutenu, dzięki czemu w połączeniu z wodą powstaje z niej idealne ciasto. Mąkę tę można kupić w dużych supermarketach. Wykorzystuje się ją do przygotowania pizzy w dobrych pizzeriach sieciowych takich jak np. Domino’s.
Jeśli akurat nie masz mąki typu 00, do wyrobienia ciasta możesz użyć mąki typu 450 lub 550. Z mąki o większym stopniu przemiału uzyskasz cienką i miękka pizzę. Używając typu 550, upieczesz placek cienki, ale bardziej kruchy. Im większa zawartość składników mineralnych w mące (wyższa wartość), tym placek będzie bogatszy w otręby i błonnik. Z mąki typu 00 uzyskasz najlepszy placek, więc jeśli często jadasz domową pizzę, koniecznie poszukaj tego produktu w sklepie.
Ciasto na pizzę – jak je przygotować?
Przepis z pozoru nie należy do skomplikowanych, a lista składników jest krótka. Do przygotowania drożdżowego placka potrzebujesz:
- drożdży (25 g)
- ciepłej wody (150 ml)
- mąki (250 g)
- cukru (1/2 łyżeczki), soli (1 łyżeczka)
- oliwy z oliwek (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
- Teraz czas na zagniecenie ciasta. I tu Włosi przestrzegają ścisłych procedur, żeby pizza wyszła idealna.
- Najpierw wszystkie składniki trzeba ze sobą połączyć i ugniatać je przez około 10 minut. Kiedy mąka dokładnie połączy się z wodą, oliwą, solą i cukrem czas na uformowanie jednolitej kuli. Włosi zalecają, żeby robić to przez kolejne 20 minut.
- Potem ciasto musi odpocząć. W dobrych pizzeriach sieciowych wyrobiona masa odpoczywa nawet 48 godzin, zanim rozpocznie się formowanie z niej placków. Ty możesz skrócić ten czas do 2 godzin, kiedy to ciasto podwoi swoją wielkość.
- Po tym czasie podziel wyrośnięte ciasto na 2 części i ponownie je odłóż, żeby odpoczęło (dobrze, gdyby było to przynajmniej 6 godzin).
Jak uformować ciasto na pizzę?
Nigdy, ale to przenigdy nie używaj do tego celu wałka. Okrągły placek ma powstać przez odpowiednie rozciąganie ciasta. Uformuj kulę, następnie ją spłaszcz i równomiernie rozciągaj z każdej strony. Jeśli efekt nie jest zadowalający, możesz od razu rozkładać ciasto na okrągłej formie, np. na spodzie od tortownicy czy na rozgrzanym kamieniu. O ile forma ciasta nie wpływa na jego smak i konsystencję, o tyle jego sposób wypiekania to najważniejszy parametr w przygotowaniu pizzy.
Jak piec pizzę?
Oczywiście najlepiej w przemysłowym piecu o bardzo wysokiej temperaturze. W warunkach domowych niemożliwe jest uzyskanie w piekarniku 400° czy 500°C. Dlatego ustaw maksymalną temperaturę pieczenia (najlepiej 250°C lub więcej) i placek włóż do nagrzanego piekarnika. Najlepiej umieścić go na gorącym kamieniu, który wcześniej rozgrzewał się wraz z piecem. To sprawi, że pizza będzie dobrze podpieczona od spodu. Jeśli obawiasz się, że placek rozmięknie po położeniu na nim sosu i składników, możesz go wcześniej przez kilka minut podpiec i dopiero wtedy rozsmarować na nim bazę.
Pizza domowa a pizza z pizzerii
Przygotowanie domowej pizzy to wcale nie taka prosta sprawa. Jeśli odpowiednio wcześniej nie przygotujesz ciasta, placek zrobiony na szybko (np. w robocie kuchennym) i odstawiony tylko na chwilę do wyrośnięcia, nie będzie smakował tak dobrze, jak tego oczekujesz. Kiedy chcesz zjeść szybko lub spodziewasz się gości, zamiast samemu zagniatać ciasto, zamów je w sieciowej pizzerii takiej jak Domino’s. Od lat restauracja dba o to, żeby dostarczać swoim klientom pizzę najlepszej jakości. Ciasto przygotowuje się na 48 godzin przed jego upieczeniem, a składniki są zawsze świeże i odpowiednio skomponowane.
Próbuj z własnym wypiekiem, a kiedy Ci nie wyjdzie, zadzwoń do Domino’s po jedną ze smacznych i chrupiących pizz.
Źródła:
http://www.entuzjascipizzy.pl/pl/jak-powstaje-pizza