W sklepach i na straganach wiosenna obfitość świeżych warzyw. Są już dostępne rzodkiewki, kalafiory, szparagi, szczaw, szpinak, sałata.
Kupujemy je chętnie i równie chętnie jemy jako dodatek do kanapek, w postaci sałatek, surówek, czy jako warzywne uzupełnienie drugiego dania obiadowego.
A można z nich także przyrządzać smaczne wiosenne zupy, które są pożywne i sycące, a nie tak bardzo tuczące, jak nasze typowo polskie dwudaniowe obiady.
Zupy były składnikiem codziennego obiadu jeszcze 10-15 lat temu. Ostatnio jakoś poszły w zapomnienie, bo która z nas ma czas na przygotowywanie dwudaniowych obiadów? A zupy mają znaczną wartość odżywczą, z uwagi na bogaty zestaw składników mineralnych, witamin, węglowodanów złożonych. Wpływają na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego organizmu. A podane z dbałością o stronę wizualną – nie tylko zaspokoją żołądek, ale i ucieszą oko.
Wszystkie poniżej opisane zupy wśród składników zawierają mąkę, ale – by je troszkę odchudzić – można z niej zrezygnować. Można także zrezygnować z gotowania wywaru mięsno-warzywnego i poprzestać tylko na warzywnym, choć to troszkę uszczupli nasze doznania smakowe. W ramach dalszego odchudzania zupy, śmietanę można zastąpić naturalnym jogurtem, użyć śmietany 10% albo mieszanki śmietany z jogurtem. We wszystkich przepisach zalecane jest gotowane jarzyn i owoców do miękkości, ale lepiej jest ugotować je tylko na półmiękko, co zmniejszy utratę witamin rozpuszczalnych w wodzie, bez szkody, a nawet z zyskiem, dla smaku przygotowywanej zupy.
Angielska zupa z sałaty pekińskiej
Składniki:
- 1,5 l wywaru z wołowiny i warzyw
- 2 duże główki sałaty zielonej
- 1 banan
- 1 duży pomidor
- kilka różyczek kalafiora
- 1 strąk ostrej papryki
- puszka krewetek
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki
- sól, pieprz, goździki, kurkuma, cynamon i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną z wierzchnich liści sałatę opłucz, pokrój w paseczki, wrzuć na podgrzane na patelni masło i uduś na małym ogniu, mieszając i skrapiając wywarem.
- Obranego ze skórki banana pokrój w plasterki, pomidora – w kosteczkę. Opłukane cząstki kalafiora zalej wywarem i gotuj na małym ogniu.
- Rozgrzej masło i połącz je z mąką, mieszając cały czas, a potem dodaj wywaru, zmiksowanej sałaty, kalafiora, banana, pomidora, krewetek, roztartej papryki i przypraw.
- Pogotuj przez chwilę, by składniki połączyły się, a przed podaniem dopraw do smaku.
Chiński kapuśniak z kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1,5 l wywaru z drobiu i warzyw
- 50 dag kapusty pekińskiej
25 dag mięsa z piersi kury lub kurczaka - 1 świeży ogórek
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz, czosnek, przyprawa (np. Pięć smaków) do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść, opłucz, usuń grube nerwy, pokrój drobno, zalej wrzącym wywarem i gotuj na małym ogniu.
- Mięso pokrój w cienkie paseczki, posyp przyprawami i mąką kukurydzianą, podsmaż na gorącym oleju i dodaj do gotującej się kapusty.
- Umyty i obrany ze skórki ogórek pokrój w półplasterki, lekko podsmaż, dolej kilka łyżek wody i uduś do miękkości.
- Rozgrzej pozostały na patelni olej i wymieszaj go z mąką pszenną. Do dogotowującej się kapusty z mięsem dodaj uduszonego ogórka, przecieru pomidorowego, posiekanego czosnku i dopraw do smaku.
- Przed podaniem posyp posiekaną natka pietruszki.
Francuska zupa z rzodkiewek
Składniki:
- 1,5 l wywaru z cielęciny i warzyw
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki rodzynków
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 białka jaja
- 2 łyżki oliwy
- szklanki białego wytrawnego wina
- sól, cukier, ostra papryka i sok cytrynowy do smaku
Sposób przygotowania:
- Pozbawione listków i wymyte rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych otworach, podsmaż na oliwie, zalej wywarem mięsno-warzywnym i ugotuj.
- Umyte i sparzone brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój je w kostkę.
- Do wywaru z rzodkiewkami dodaj pokrojonych brzoskwiń, opłukanych rodzynków i wina.
- Ubij z białek sztywną pianę i połącz ją z papryką i wiórkami kokosowymi. Kładź łyżką podłużne pianki na wrzącą zupę, chwilę pogotuj, przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Najsmaczniejsza jest zaraz po ugotowaniu.
Hiszpańska zupa ze szparagów
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa cielęcego i warzyw
- 50 dag szparagów
- 2 jabłka
- 2 cytryny
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2-3 łyżki wiśni z konfitur
- pół szklanki śmietany
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki mąki
- sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, odetnij stwardniałe końce, obierz z włóknistej skórki i ugotuj w wywarze. Po ostudzeniu zetrzyj na grubej tarce, pozostawiając główki.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tej samej tarce. Wymieszaj je z chrzanem i podsmaż na oleju, stale mieszając.
- Umyte i sparzone cytryny, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.
- Do wrzącego wywaru dodaj utartych szparagów, jabłek z chrzanem, wiśni, cytryny, śmietany wymieszanej z mąką i na końcu dorzuć łebki szparagów.
- Po przyprawieniu do smaku zupa jest gotowa do jedzenia.
Litewska zupa szczawiowa
- 1,5 l wywaru z wołowiny i warzyw
- 2-3 garście szczawiu
- 1 pęczek koperku
- 6-8 orzechów włoskich
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka mąki
- 2 ugotowane żółtka
- ˝ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przebierz szczaw, odetnij ogonki, opłucz razem z koperkiem pod bieżącą wodą i posiekaj. Przesmaż lekko na niewielkiej ilości oleju.
- Sparz orzechy (oczywiście po obraniu z łupin) i zdejmij z nich ciemną skórkę i posiekaj.
- Do wrzącego wywaru mięsno-jarzynowego dodaj masy szczawiowo-koperkowej, posiekanych orzechów, przetartych przez sito żółtek, śmietany wymieszanej z mąką i chrzanu.
- Pogotuj jeszcze chwilę, dopraw do smaku i podawaj.
Rosyjski krupnik
Składniki:
- 1,5 l wywaru z drobiu i warzyw
- ˝ szklanki kaszy gryczanej
- 10 dag twarogu
- 1 białko z jaja
- 2 łyżki rodzynków
- 10 daktyli
- 1 łyżka mąki
- posiekany koperek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę wymieszaj z białkiem i wysusz w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając. Zalej ją wrzącym wywarem i gotuj na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodaj opłukanych rodzynków, pokrajanych w paseczki daktyli (oczywiście bez pestek), śmietany wymieszanej z twarogiem i mąką.
- Dopraw zupę do smaku, rozlej do misek i posyp posiekanym koperkiem.
Szkocki rosół na młodych warzywach
- 2,5 l wody
- 60 dag młodej baraniny
- 1 pęczek młodej włoszczyzny (marchewka, pietruszka z natką, seler i por)
- 2 łyżki migdałów
- 3-4 łyżki ryżu (surowego)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, zalej zimną wodą, posól lekko i gotuj na małym ogniu.
- Warzywa umyj, obierz, pokrój w paseczki, dodaj do mięsa pod koniec gotowania i ugotuj do miękkości.
- Migdały sparz, obierz ze skórki. Ryż opłucz, zalej wrzącą, lekko osoloną wodą i ugotuj, następnie odcedź i odsącz.
- Wyjmij ugotowane mięso, pokrój w paseczki i włóż je ponownie do rosołu, razem z migdałami i ryżem. Przypraw do smaku.
- Odciętą wcześniej od pietruszki natkę posiekaj i posyp nią zupę rozlaną do misek.
Turecka zupa z kalafiorów
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa jagnięcego i warzyw
- 50 dag kalafiora
- 12 kasztanów jadalnych
- 1-2 pomarańcze
- ˝ szklanki białego wytrawnego wina
- kilka łyżek octu
- 1 łyżka masła
- otarta skórka cytrynowa
- sól, gałka muszkatołowa, sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
- Oczyść kalafiora i opłucz go w lekko zakwaszonej octem wodzie, podziel na cząstki, zalej wywarem i ugotuj. Kasztany umyj, obierz ze skórki, zalej wrzącą, lekko osłodzoną wodą, ugotuj i odcedź.
- Pomarańcze umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni masło i przesmaż lekko kasztany.
- Do wrzącego wywaru z ugotowanym kalafiorem dodaj przesmażonych kasztanów, pomarańczy, dolej wino, wsyp skórkę cytrynową i jeszcze chwilę pogotuj.
- Przed podaniem dopraw do smaku.
Iza „Smakosz” Ryłko
Obcasy.pl
Źródła: książka -poradnik „Zupy świata” autorstwa Danuty i Henryka Dębskich (wyd. przez Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988) oraz doświadczenia własne i przyjaciół, zebrane podczas wędrówek po krajach bliskich i dalszych.