Piersi nadziewane bobem, zawijane w boczku

Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci - ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek.

Piersi z bobem

Sezon na bób trwa tylko kilka tygodni, dlatego jego najwięksi miłośnicy rozkoszują się jego
wyjątkowym smakiem przy każdej okazji. Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu.

Składniki:

  •  2 piersi Kurczaka Zagrodowego
  •  ok 300-400 g bobu
  •  1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
  •  2 łyżeczki oliwy
  •  1 ząbek czosnku, starty
  •  sól i pieprz
  •  10 cieniutkich plastrów boczku

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.
  2. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem.
  3. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek.
  4. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C.
  5. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.