Sezon na bób trwa tylko kilka tygodni, dlatego jego najwięksi miłośnicy rozkoszują się jego
wyjątkowym smakiem przy każdej okazji. Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu.
Składniki:
- 2 piersi Kurczaka Zagrodowego
- ok 300-400 g bobu
- 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku, starty
- sól i pieprz
- 10 cieniutkich plastrów boczku
Sposób przygotowania:
- Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem.
- Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem.
- Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek.
- Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C.
- Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.