Szparagowe love – czyli makaron ze szparagami

Wszyscy kochamy makarony. Zwłaszcza za szybkość i prostotę ich przygotowania. Idealnie do dań makaronowych nadają się warzywa sezonowe, w tym szparagi. Warto skomponować danie z obu dostępnych odmian – białych i zielonych szparagów. Należy jednak pamiętać, że białe potrzebują dłuższego czasu gotowania niż zielone. Dodanie pomidorków koktajlowych i garści świeżej bazylii sprawi, że danie będzie wyglądało jak z najlepszych włoskich restauracji. Prosty i tani przepis, a jakże doskonały smak!

Szparagowe love - czyli makaron ze szparagami
Szparagowe love – czyli makaron ze szparagami

Składniki:

  • 250 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 250 g białych szparagów
  • 250 g zielonych szparagów
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta cukru
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

2. W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką, dla nadania smaku, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

3. Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami, pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparagów.

Wpis znaleziono dzięki:

- Makaron ze szparagami

- Sos śmietanowy

- Letnie dania