Zadowolić niejadka – przepis na pyszne naleśniki

nalesniki-ze-szpinakiem
Foto. MSM Mońki

Nie traktuj przygotowania posiłków jak nieprzyjemny obowiązek. Dziecko doskonale widzi
Twoje nastawienie i szybko jest w stanie je rozszyfrować. Zmień to koniecznie!

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:

  •  300 ml mleka
  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  sól, cukier do smaku
  •  garść młodego szpinaku
  •  olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Składniki na farsz:

  •  200 g sera podlaskiego MSM Mońki
  •  200 g młodego szpinaku
  •  7 ząbków czosnku
  •  pieprz grubo mielony do smaku
  •  klarowane masło do podsmażenia naleśników

Sposób wykonania:

  1. Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
  2. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
  3. Podawać z sosem serowo śmietanowym.

Sos:

  •  2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g
  •  150 ml kwaśnej śmietany 12%
  •  pieprz czarny do smakuWszystkie składniki dokładnie wymieszać.