Nie traktuj przygotowania posiłków jak nieprzyjemny obowiązek. Dziecko doskonale widzi
Twoje nastawienie i szybko jest w stanie je rozszyfrować. Zmień to koniecznie!
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym
Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Składniki na farsz:
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 200 g młodego szpinaku
- 7 ząbków czosnku
- pieprz grubo mielony do smaku
- klarowane masło do podsmażenia naleśników
Sposób wykonania:
- Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
- Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
- Podawać z sosem serowo śmietanowym.
Sos:
- 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- pieprz czarny do smakuWszystkie składniki dokładnie wymieszać.