Co to jest cukrzyca

Cukrzycę wywołuje zbyt duża ilość cukru we krwi. Zdarza się tak, gdy trzustka produkuje zbyt mało insuliny – hormonu pobudzającego komórki do wchłaniania i przetwarzania cukru.

CO TO JEST CUKRZYCA ?

Cukrzycę wywołuje zbyt duża ilość cukru we krwi. Zdarza się tak, gdy trzustka produkuje zbyt mało insuliny – hormonu pobudzającego komórki do wchłaniania i przetwarzania cukru. Rozróżniamy dwa typy cukrzycy – I i II. U osób powyżej 40lat występuje typ II, leczony przy pomocy tabletek i odpowiedniej diety. Zdarza się, że z czasem tabletki nie skutkują i wówczas istnieje konieczność podawania insuliny.

Objawy cukrzycy to między innymi:

podwyższone stężenie glukozy we krwi
występowanie glukozy w moczu
zwiększone pragnienie
zwiększone oddawanie moczu
zwiększony apetyt
ubytek masy ciała
osłabienie, zmęczenie
gorsze gojenie się ran
świąd skóry, zwłaszcza stóp i rąk

Właściwa dieta stosowana w cukrzycy jest, podobnie jak tabletki czy insulina, podstawą leczenia tej choroby.

Dieta w cukrzycy ma za zadanie:
dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii i niezbędnych składników odżywczych
utrzymać należną masę ciała
wyrównać cukrzycę
zapobiec jej wczesnym i późnym powikłaniom (np. uszkodzenie wzroku, uszkodzenie nerek, miażdżyca tętnic, niedokrwienna choroba serca, zawał serca, zaburzenia czynności układu nerwowego ).

Niewłaściwe leczenie cukrzycy, w tym leczenie nieodpowiednią dietą może prowadzić do powikłań, takich jak:

zaburzenia widzenia
uszkodzenie nerek
choroba niedokrwienna serca
miażdżyca
owrzodzenie kończyn
zawał serca
zaburzenia czynności układu nerwowego
Mgr inż. Urszula Grochowska
Dietetyczka