Składniki:
- Makaron
- 5 filecików anchois
- Pęczek bazylii
- Pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 25 g orzeszków pinii
- Połowa pomarańczy
- 25 g rodzynek
- Pół cytryny
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.
- Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość makaronu od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników.
- Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.
- Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!