Lekkie penne z anchois, bazylią i orzechami pinii

Włochy kojarzą się nam z pysznym jedzeniem, świeżością oraz gorącym słońcem. A gdyby tak poczuć ten klimat bez konieczności wyjazdu za granicę? Zjeść przepyszny makaron!

Fot. Malma
Fot. Malma

Składniki:

  • Makaron
  • 5 filecików anchois
  • Pęczek bazylii
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g orzeszków pinii
  • Połowa pomarańczy
  • 25 g rodzynek
  • Pół cytryny
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Polecamy te z mąki Durum. Dzięki niej, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
  3. Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość makaronu od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników.
  4. Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.
  5. Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!