Czerwona zupa z ryżem

Czerwona zupa z ryżem to idealna propozycja na pyszny oraz pełnowartościowy obiad.

Czerwona zupa z ryżem

Składniki:

  • 200 g ryżu basmanti
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 4 średniej wielkości cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • litr przecieru pomidorowego
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzany olej.
  2. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar.
  3. Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem. Gotować około 20 minut, można uzupełnić wodą.
  4. Doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
  5. Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Udekorować ziołami.