Składniki:
- 200 g ryżu basmanti
- 250 g mielonej wołowiny
- 4 średniej wielkości cebule
- ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- litr przecieru pomidorowego
- pół litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka zmielonego kminku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzany olej.
- Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar.
- Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem. Gotować około 20 minut, można uzupełnić wodą.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
- Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Udekorować ziołami.