Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Te proste grzanki z papryką i łososiem z pewnością podbiją serca oraz podniebienia wszystkich amatorów sera żółtego!

Chrupiące grzanki z papryką
Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym będą ciekawą propozycją na okres majówki. Przygotowanie tej przepysznej przekąski nie wymaga posiadania wyszukanych składników w lodówce. Idealna jest na niedzielne śniadanie lub grzeszną kolację.

Grzanki to kawałki pieczywa podpieczone z obu stron w specjalnym opiekaczu (tosterze), w piekarniku lub na patelni.  Z pewnością dadzą nam zastrzyk energii na dalszą część dnia. Co ważne, smakują bosko!

Składniki:

  • 2 pszenne bagietki
  • 1 czerwona papryka
  • garść pokrojonych czarnych oliwek
  • dwa plastry wędzonego łososia
  • 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, bazylia
  • świeże listki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokroić w cienkie paski.
  2. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości.
  3. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki.
  4. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.