Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym będą ciekawą propozycją na okres majówki. Przygotowanie tej przepysznej przekąski nie wymaga posiadania wyszukanych składników w lodówce. Idealna jest na niedzielne śniadanie lub grzeszną kolację.
Grzanki to kawałki pieczywa podpieczone z obu stron w specjalnym opiekaczu (tosterze), w piekarniku lub na patelni. Z pewnością dadzą nam zastrzyk energii na dalszą część dnia. Co ważne, smakują bosko!
Składniki:
- 2 pszenne bagietki
- 1 czerwona papryka
- garść pokrojonych czarnych oliwek
- dwa plastry wędzonego łososia
- 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, bazylia
- świeże listki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Paprykę pokroić w cienkie paski.
- Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości.
- Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki.
- Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.