Deser z kaszą manną i malinami

Kasza manna często kojarzy się z niezbyt smacznymi deserami dla dzieci. Pokazujemy, jak zmienić ją w przepyszne ciastko, które z pewnością zainteresuje nie tylko najmłodszych.

Deser z kaszą manną i malinami

Składniki:

  • mleko – 750 mililitrów
  • cukier – 1 szklanka
  • kakao – 3 łyżki
  • kasza manna – 290 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia – pół opakowania
  • płatki migdałowe – 1 opakowanie
  • konfitura malinowa

Sposób przygotowania:

  1. Szklankę mleka wymieszać z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i Kasię.
  2. Gdy całość się zagotuje, dodać kaszę manną z resztą mleka i gotować 3-5 min aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając.
  3. Zdjąć z ognia i dodać migdały.
  4. Przelać do płaskiego naczynia, ostudzić, wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokroić w prostokąty. Podawać polane sosem malinowym.