Kanapka to zdecydowanie pozycja wszech czasów, czasem wydaje się być zbyt pospolita. Jednak czasem odpowiednie zestawienie składników na pieczywie, może skutkować całkiem nowym doznaniem smakowym. Z tego powodu, przedstawiamy wam przepis, w którym wykorzystamy wszelkie dobroci okresu wiosennego. Wiosenna kanapka, to szybkie i smaczne urozmaicenie klasycznego lunchu do pracy, czy szkoły. W tym przepisie zwróć uwagę na jakość i świeżość warzyw, to one będą tu grały istotną role.
Składniki:
- 2 jajka
- ulubiony rodzaj pieczywa
- polędwica wędzona z kurczaka
- pomidor
- ogórek
- sałata
- rukola
- szczypiorek
- masło
- pieprz i sól do smaku
Wiosenna kanapka – sposób przygotowania:
- Wiosenna kanapka, jak sama nazwa wskazuje używamy tu prawie wszystkich dobroci wiosny i dostarczamy porządnej porcji witamin. Jej przygotwanie zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – przez 8 minut od zagotowania wody.
- W czasie, gdy jajka się gotują myjemy sałatę, rukolę, szczypiorek, pomidora i ogórka. Pomidora i ogórka kroimy w plastry, a szczypiorek siekamy.
- Na jedną kanapkę przygotowujemy 3 kromki pieczywa i smarujemy je masłem.
- Układamy kolejno: sałatę i rukolę, ogórka, pomidora, polędwicę wędzoną z kurczaka , plastry jajka, które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i znów pieczywo.
- Analogicznie tworzymy drugie piętro kanapki. Oczywiście możemy także dowolnie aranżować kolejność użytych składników – według naszych preferencji.
- Doprawiamy do smaku.