Składniki:
- stek wołowy 4 szt
- Naturalna Przyprawa do mięs Knorr
- 3 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- sos worcester0.5 łyżki
- starty cheddar 4 łyżki
- świeża kolendra0.5 pęczka
- oliwa z oliwek50 ml
- papryczka chili0.5 szt
- W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę, posiekaną papryczkę oraz sos Worcester i pokrojoną kolendrę.
- Przygotowaną marynatą natrzyj steki i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- Steki ułóż na mocno rozgrzanym ruszcie grilla i smaż z obu stron po ok. 4-5 minut. Po usmażeniu jednej strony, odwróć stek na drugą stronę, posyp go startym serem i smaż do momentu jego rozpuszczenia.
- Gotowe steki podawaj z pieczonymi ziemniakami z kwaśna śmietaną i chrupiącą, świeżą sałatą.
Przepis na marynatę
- W miseczce wymieszaj przyprawy (doskonale sprawdzi się Przyprawa do karkówki z linii Grill Knorr), posiekany tymianek oraz czosnek, otartą skórkę z cytryny, musztardę i oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj steki, obwiąż dookoła szerokim paskiem z aluminiowej folii (steki zachowają podczas pieczenia ładny, wysoki kształt) i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
- Po tym czasie zamarynowane steki kładź na rozgrzanym grillu i smaż ok. 20 minut, przewracając co jakiś czas.
- Pozostałą marynatą smaruj steki podczas grillowania.