Dieta hiszpańska – plan żywieniowy dla leniwych?

Dieta hiszpańska jest przedstawiana jako atrakcyjny plan żywieniowy dla zapracowanych i nielubiących gotować. Na czym polega?

dieta hiszpańska
Dieta hiszpańska – plan żywieniowy dla leniwych. Foto Ella Olsson/Pexels

Dieta hiszpańska jest jedną z niskokalorycznych diet odchudzających. Jest dosyć restrykcyjna, jednak dzięki różnorodności jadłospisu nie jest męcząca. Czym się wyróżnia? Czy faktycznie jest planem żywieniowym dla leniwych?

Na czym polega dieta hiszpańska?

Jej główną zasadą jest spożywanie około 1300 kcal dziennie. W menu znajdują się 3 główne posiłki, jedzone regularnie w odstępie 3-4 godzin i zawierające około 160 kcal, oraz 2 przekąski. Nie należy zapominać o wypijaniu przynajmniej 2 litrów wody dziennie. Dieta powinna trwać maksymalnie 14 dni. Jej podstawą są owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, chudy nabiał oraz chude mięso, ryby i rośliny strączkowe. Dopuszczalne jest korzystanie z mrożonek i półproduktów, dlatego gotowanie nie musi zajmować wiele czasu. Komponując menu możemy dowolnie mieszać elementy dań. Warto jednak zwracać uwagę na to, by posiłki były prawidłowo zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych.

Zobacz także – Keto dieta

Zalety i wady diety hiszpańskiej

Według ekspertów w trakcie kuracji powinnyśmy zrzucić od 3 do 6 kilogramów. Jednak, by uniknąć efektu jojo, nie należy wracać do poprzednich nawyków żywieniowych. Warto stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków, jeść zdrowo i naturalnie oraz zacząć prowadzić aktywny tryb życia. Zdecydowaną zaletą, jest możliwość korzystania z półproduktów, co istotnie skraca czas przygotowania posiłków oraz nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Mimo restrykcji, dieta dopuszcza, od czasu do czasu, sięgnięcie po kawałek czekolady czy drożdżówkę.
Ze względu na niską kaloryczność odradzane jest uprawianie sportu w trakcie kuracji. Dieta polecana jest przede wszystkim osobom w pełni sił. Nie należy stosować jej w ciąży, pracując fizycznie czy prowadząc aktywny tryb życia. Osoby niepełnoletnie oraz seniorzy i przewlekle chorzy również nie powinni planować takiej kuracji. Istotną wadą diety, która dopuszcza produkty konserwowane, zawierające dużą ilość soli, jest może spowodowanie zbierania wody w organizmie, a przez to wrażenie obrzmienia ciała. Podczas komponowania jadłospisu, warto pamiętać o odpowiednim selekcjonowaniu składników odżywczych, by uniknąć niedoborów.

Justyna Grochowska