– Niezbyt chętnie eksperymentujemy w kuchni planując wigilijne menu. Nawet jeśli zakiełkuje nam taki pomysł, aby w tym roku przyrządzić coś nowego, najczęściej obawy o to, czy nie zepsujemy dania, które mamy zamiar podać podczas tak szczególnej wieczerzy, biorą górę i… wracamy do smażonego karpia, kapusty z grzybami, barszczyku, pierogów i kutii. A wcale tak być nie musi – zapewnia.
„Gefilte fish”
Składniki:
1 karp lub inna ryba słodkowodna około 2 kg
na farsz:
- 1 kg filetów z ryby
- 1 kajzerka
- 250 g cebuli
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- miód , sól pieprz do smaku
składniki bulionu:
- niejadalne części ryby (głowa, szkielet, ogon),
- pęczek włoszczyzny bez kapusty,
- 5 cebul,
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
- Rybę wypatroszyć; rozciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć kręgosłup, usunąć skrzela, oskrobać z łusek, umyć i osuszyć.
- Posolić z wierzchu i wewnątrz. Połączyć wszystkie składniki farszu. Dodać namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawić solą, pieprzem i miodem.
- Tak przygotowanym farszem nadziać rybę i zaszyć. Zawinąć w czystą gazę, włożyć do wrzącego bulionu. Garnek musi być odpowiednio duży.
- Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, następnie ostrożnie odwrócić i gotować jeszcze 45 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia w bulionie, następnie postawić do lodówki lub w chłodnym miejscu. Przed podaniem odwinąć z gazy i pokroić w plastry.