„Gefilte fish” danie wigilijne inaczej

Kolacja wigilijna to jeden z najważniejszych elementów naszej kultury i tradycji. Odświętnie przystrojony stół, biały obrus, pod nim sianko, opłatek i potrawy – wiadomo – dwanaście. Jednak co roku, na tę szczególną kolację przygotowujemy zwykle wciąż te same dania. A może warto zaskoczyć naszych gości, serwując im coś wyjątkowego? Coś, czego dotąd nie próbowali, urozmaicając w ten sposób to tradycyjne, wigilijne menu?

Gefilte fish

– Niezbyt chętnie eksperymentujemy w kuchni planując wigilijne menu. Nawet jeśli zakiełkuje nam taki pomysł, aby w tym roku przyrządzić coś nowego, najczęściej obawy o to, czy nie zepsujemy dania, które mamy zamiar podać podczas tak szczególnej wieczerzy, biorą górę i… wracamy do smażonego karpia, kapusty z grzybami, barszczyku, pierogów i kutii. A wcale tak być nie musi – zapewnia.

„Gefilte fish”

Składniki:

1 karp lub inna ryba słodkowodna około 2 kg

na farsz:

  • 1 kg filetów z ryby
  • 1 kajzerka
  • 250 g cebuli
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • miód , sól pieprz do smaku

składniki bulionu:

  • niejadalne części ryby (głowa, szkielet, ogon),
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • 5 cebul,
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz  do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Rybę wypatroszyć; rozciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć kręgosłup, usunąć skrzela, oskrobać z łusek, umyć i osuszyć.
  2. Posolić z wierzchu i wewnątrz. Połączyć wszystkie składniki farszu. Dodać namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawić solą, pieprzem i miodem.
  3. Tak przygotowanym farszem nadziać rybę i zaszyć. Zawinąć w czystą gazę, włożyć do wrzącego bulionu. Garnek musi być odpowiednio duży.
  4. Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, następnie ostrożnie odwrócić i gotować jeszcze 45 minut.
  5. Pozostawić do ostygnięcia w bulionie, następnie postawić do lodówki lub w chłodnym miejscu. Przed podaniem odwinąć z gazy i pokroić w plastry.