Dieta sirtuinowa – nowy hit żywieniowy?

Popularność zyskała dzięki Adele, która opowiedziała w wywiadzie o utracie wagi. Na czym polega dieta sirtuinowa i jakie są jej efekty?

dieta sirtuinowa
Dieta sirtuinowa – nowy hit żywieniowy. Foto Daria Shevtsova/Pexels

Podczas pracy nad lepszą sylwetką często sięgamy po jadłospisy sprawdzone przez osoby znane. Jednym z nich jest dieta sirtuinowa, która przyczyniła się do oszałamiającej metamorfozy Adele. Co wyróżnia ten sposób żywienia na tle innych?

Czym są sirtuiny?

Sirtuiny, inaczej Sir (ang. silent information regulator) są grupą białek enzymatycznych, występujących w organizmach żywych. Mogą one korzystnie wpływać na procesy starzenia i obumierania komórek, przeciwdziałają pojawianiu się stanów zapalnych oraz pomagają redukować tkankę tłuszczową. Pierwsze takie białko wyizolowano już w latach 80. XX wieku z drożdży. Badania wykazały, że ten sposób odżywiania przyczynia się nie tylko do zmniejszenia masy ciała, ale również do wydłużenia życia.

Zasady diety sirtfood

Dieta sirtuinowa jest dosyć restrykcyjna. Polega na spożywaniu jak największej ilości produktów pochodzenia roślinnego bogatych w antyoksydanty przy jednoczesnym ograniczeniu kalorii do poziomu 30-50% dobowego zapotrzebowania. Zalecane jest jedzenie 4 posiłków dziennie, przerwy między nimi nie powinny być krótsze niż 1,5 godziny. Ostatni posiłek należy zjeść przed 19:00. Dieta podzielona jest na 2 fazy:

Faza I

Charakteryzuje się dużym deficytem kalorycznym. Trwa pierwsze 7 dni. Podczas pierwszych trzech ograniczamy kalorie do 1000 kcal dziennie. Posiłki powinny się składać z zielonych koktajli oraz produktów zawierających dużą ilość polifenoli. W ciągu następnych dni fazy spożywamy 1500 kcal na dzień, zjadamy dwa posiłki z wysoką zawartością antyoksydantów i wypijamy 2 zielone soki.

Faza II

Kolejny okres diety trwa 2 tygodnie i nie ma założeń kalorycznych. Spożywamy 3 posiłki bogate w polifenole i 1 zielony koktajl.

Dieta sirtuinowa pozwala na szybką utratę masy ciała, jednak zanim na nią przejdziemy powinniśmy skontaktować się z dietetykiem, by ustalił, czy jest ona dla nas odpowiednia. Z pewnością nie należy jej stosować w przypadku chorób układu pokarmowego czy nerek oraz ciąży i karmienia piersią. Podczas pierwszej fazy diety mogą pojawić się spadki energii, a nawet zasłabnięcia spowodowane deficytem kalorycznym.

Jakie produkty warto jeść?

Polecanymi produktami są przede wszystkim te nieprzetworzone i pełnowartościowe. Warto również zwrócić uwagę na artykuły bezglutenowe. Podstawą diety są warzywa, owoce, przyprawy i orzechy, które są bogate w polifenole, aktywujące działanie sirtuin w organizmie. Najsilniejszymi aktywatorami tych białek są: kapary, soja, jarmuż, selerrukola, kurkuma, truskawki, naturalne kakao, orzechy włoskie czy świeży lubczyk. Do jadłospisu powinno się włączyć również pełnoziarniste zboża, strączki, ryby i chude mięso. Dozwolone jest jedzenie czekolady, ale tylko takiej o zawartości powyżej 85% kakao, oraz picie czerwonego wina.

Czego należy unikać na diecie sirtuinowej?

Z jadłospisu powinno się wyeliminować produkty takie jak słodycze, słone przekąski, fast foody, słodkie, gazowane napoje, pszenne pieczywo czy jasny makaron. Należy również ograniczyć ilość soli.

Justyna Grochowska