Żadne karnawałowe przyjęcie nie może obejść się bez przekąsek, których goście będą mogli spróbować pomiędzy przerwą w tańcu. Chcesz ich zaskoczyć? Przygotuj proste, ale i oryginalne dania. Z czego? Na przykład z parówek!
Składniki:
- 30 dag parówek (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
- 750 g ziemniaków
- 200 g słodkiej śmietany
- Garść startego sera cheddar
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek masła
- 2 jajka
- Kilka listków świeżego tymianku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a cebulę zeszklij na oliwie.
- Następnie podsmaż ją na patelni z przetartym czosnkiem i pokrojonymi parówkami.
- Połącz ze sobą śmietanę i jajka. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
- Małe foremki do pieczenia posmaruj masłem i napełnij farszem. Na koniec całość posyp startym serem cheddar.
- Piecz przez kilka minut w piekarniku, aż ser się zarumieni.