
Witamina D ma wpływ na rozwój człowieka już od pierwszych dni życia. Ważne jest byśmy dbali o dostarczanie jej naszemu organizmowi w odpowiednich ilościach. W szczególności teraz gdy większość czasu spędzamy w pomieszczeniach. A na zewnątrz słońce nie świeci już tak często jak latem.
Rola witaminy D w organizmie
Witamina D odgrywa istotną rolę we wchłanianiu fosforu i wapnia, dzięki czemu wpływa na prawidłowe kształtowanie się kości u dzieci i niemowląt. Zapobiega u nich krzywicy, natomiast osteoporozie u dorosłych. Chroni nas przed zawałem serca, nadciśnieniem, anemią, cukrzycą oraz udarem. Zmniejsza również stany zapalne skóry i zapobiega spadkowi „dobrego” cholesterolu HLD.
Skąd czerpać witaminę D
Organizm człowieka sam potrafi wytwarzać witaminę D, jednak ponad 90% Polaków cierpi na jej niedobór. Skąd taki wynik? Głównym jej źródłem jest światło słoneczne. Niestety w naszym kraju możemy korzystać z odpowiedniej dawki słońca jedynie przez kilka miesięcy w roku. Co więc robić w okresie jesienno-zimowym? Warto oczywiście wybierać składniki spożywcze bogate w tę witaminę. Najlepszym źródłem są ryby morskie, żółtka jajek, wątróbka, oleje roślinne i produkty mleczne. Niestety sama dieta może nie wystarczyć, by uzupełnić niedobory. Lekarze zalecają, więc odpowiednią suplementację. Należy ją dopasować do wieku, stanu zdrowia, masy ciała i diety.
Skutki niedoboru witaminy D
- Krzywica (u dzieci)
- Problemy z funkcjonowaniem systemu autoimmunologicznego
- Stany zapalne skóry
- Osteoporoza
- Rozwój choroby Hashimoto
- Nadciśnienie
- Miażdżyca
- Nowotwory
- Problemy ze snem
- Zmęczenie
- Bóle mięśni
Skutki nadmiaru witaminy D
- Wymioty
- Brak apetytu
- Zaparcia
- Nadmierne pragnienie
- Bóle głowy
- Rozdrażnienie
- Kamica nerkowa
- Zaburzenia pracy serca
- Obniżone napięcie mięśniowe
- Powiększenie wątroby
Witamina D a koronawirus
Coraz więcej słyszymy o zależności między poziomem witaminy D a zakażeniem koronawirusem. Badania w tym temacie przeprowadzano już w Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. Jak wiemy witamina D wpływa na układ odpornościowy. Naukowcy z Hospital Universitario Marqués de Valdecilla odkryli, że aż 80% z ponad 200 pacjentów z COVID-19 miało niedobór tej witaminy. Grupa pacjentów, którzy przyjmowali suplementy witaminy D przed przyjęciem do szpitala, miała trochę lepsze wyniki niż ci, którzy ich nie łykali. Naukowcy nie znaleźli jednak związku między niskim poziomem witaminy D a cięższym przebiegiem choroby. Natomiast badania przeprowadzone w University Hospitals Birmingham mogą sugerować, że niedobór witaminy D zwiększa podatność na COVID-19.
–Nasze badanie wykazało, że u pracowników służby zdrowia z niedoborem witaminy D istnieje zwiększone ryzyko zakażenia COVID-19 – podsumował prof. David Thickett z Uniwersytetu w Birmingham.