Składniki dla 4 osób:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pierś z kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- ½ czerwonej cebuli
- kilka plastrów zielonego ogórka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majonezu lub serka kremowego
- 1 łyżeczka sezamu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki.
- Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż zaczną się rumienić.
- Pokrój cebule w piórka, a paprykę w paski.
- Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę z pokrojoną w paski piersią z kurczaka, przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowy placek tortilli, posmaruj z jednej strony majonezem lub twarożkiem, ułóż dodatki z patelni i trochę pokrojonych w paski plastrów ogórka, posyp sezamem po całości. Zwiń placek w rulon.
Chcesz uniknąć łez przy krojeniu cebuli? To proste! Przed obraniem włóż cebulę na 5 minut do zimnej wody.