Domowa pełnoziarnista tortilla z kurczakiem

Prosty i zdrowy przepis na tortille w meksykańskim stylu!

tortillA

Składniki dla 4 osób:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ czerwonej cebuli
  • kilka plastrów zielonego ogórka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majonezu lub serka kremowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki.
  2. Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż zaczną się rumienić.
  3. Pokrój cebule w piórka, a paprykę w paski.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę z pokrojoną w paski piersią z kurczaka, przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotowy placek tortilli, posmaruj z jednej strony majonezem lub twarożkiem, ułóż dodatki z patelni i trochę pokrojonych w paski plastrów ogórka, posyp sezamem po całości. Zwiń placek w rulon.

Chcesz uniknąć łez przy krojeniu cebuli? To proste! Przed obraniem włóż cebulę na 5 minut do zimnej wody.