Ta szybka i prosta w przygotowaniu potrawa może być jednocześnie zdrowa, pożywa, a przede wszystkim smaczna.
Burgery w domowym wydaniu to pyszny i prosty pomysł na obiad, który nie wymaga od nas spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy bułka, kilka ulubionych składników i gotowe. Naszym numerem jeden są burgery w połączeniu ze słodkim ananasem. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować koniecznie musicie to nadrobić!
Burgery z ananasem w sosie z chilli
Składniki:
- 4 plastry ananasa z puszki (np. marki SANDRA)
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- 4 plastry żółtego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 główka zielonej sałaty
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 5 łyżeczek majonezu
- 5 łyżeczek ketchupu
- świeże chilli
- 4 ciemne bułki z ziarnami
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy mielone mięso, jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz.
- Następnie całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy z powstałej masy średniej wielkości kulki, które następnie rozpłaszczamy ręką.
- Gotowe kotlety wysmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie kroimy w plastry pomidora, czerwoną cebulę, a zieloną sałatę rwiemy na kawałki. W małym naczyniu tworzymy sos, mieszając ze sobą majonez, ketchup oraz drobno posiekane chilli.
- Następnie na spodzie bułki układamy liść sałaty, ser żółty, łyżkę sosu, mięso, plaster ananasa, pomidora, cebulę, kolejno liść sałaty oraz sos, a na górze drugą połowę bułki.
- Całość przebijamy długą wykałaczką i wkładamy do piekarnika na 180 C, na około 12 minut.
Burgery z ananasem i buraczkami
Składniki:
- 2 plastry ananasa z puszki (np. marki SANDRA)
- 2 duże bułki do burgerów
- 250g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 marynowany burak
- 2 plastry pleśniowego sera
- 2 plastry boczku
- 4 liście sałaty
- 1 ogórek konserwowy
- 6 krążków czerwonej cebuli
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 3 łyżki majonezu
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- Buraka oraz ogórka kroimy w plasterki. Następnie na patelni smażymy boczek, do momentu, aż będzie chrupiący. W tym samym czasie w piekarniku podgrzewamy bułki.
- Do miski przekładamy mięso mielone, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
- Z gotowej masy formułujemy dwa cienkie kotlety, które smażymy dokładnie z obu stron na patelni, nakładając na nie plastry sera pleśniowego.
- Na osobnej patelni grillujemy plastry ananasa. Następnie na dolną połówkę bułki nakładamy kolejno łyżkę majonezu, łyżkę ketchupu, plaster marynowanego buraka, plaster ananasa, mięso z serem, plaster boczku, liście sałaty, pomidora, ogórka konserwowego, cebulę, ponownie majonez i przykrywamy górną połówką bułki.