Domowe burgery z ananasem

Obecnie, niezwykłym powodzeniem cieszą się burgery – czyli danie składające się z bułki, kotleta wołowego i ulubionych warzyw oraz sosów. Coraz popularniejsze są także burgery wegetariańskie, w których kotlet mięsny zastąpiony zostaje kotletem z buraka lub ciecierzycy, bądź plastrem sera.

 

burgery z ananasem
Domowe burgery z ananasem

Ta szybka i prosta w przygotowaniu potrawa może być jednocześnie zdrowa, pożywa, a przede wszystkim smaczna.
Burgery w domowym wydaniu to pyszny i prosty pomysł na obiad, który nie wymaga od nas spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy bułka, kilka ulubionych składników i gotowe. Naszym numerem jeden są burgery w połączeniu ze słodkim ananasem. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować koniecznie musicie to nadrobić!

Burgery z ananasem w sosie z chilli

Składniki:

  •  4 plastry ananasa z puszki (np. marki SANDRA)
  •  0,5 kg mielonego mięsa
  •  2 jajka
  •  ½ szklanki bułki tartej
  •  4 plastry żółtego sera
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 główka zielonej sałaty
  •  1 czerwona cebula
  •  1 pomidor
  •  5 łyżeczek majonezu
  •  5 łyżeczek ketchupu
  •  świeże chilli
  •  4 ciemne bułki z ziarnami

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy mielone mięso, jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz.
  2. Następnie całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy z powstałej masy średniej wielkości kulki, które następnie rozpłaszczamy ręką.
  3. Gotowe kotlety wysmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie kroimy w plastry pomidora, czerwoną cebulę, a zieloną sałatę rwiemy na kawałki. W małym naczyniu tworzymy sos, mieszając ze sobą majonez, ketchup oraz drobno posiekane chilli.
  4. Następnie na spodzie bułki układamy liść sałaty, ser żółty, łyżkę sosu, mięso, plaster ananasa, pomidora, cebulę, kolejno liść sałaty oraz sos, a na górze drugą połowę bułki.
  5. Całość przebijamy długą wykałaczką i wkładamy do piekarnika na 180 C, na około 12 minut.

Burgery z ananasem i buraczkami

Składniki:

  •  2 plastry ananasa z puszki (np. marki SANDRA)
  •  2 duże bułki do burgerów
  •  250g mielonej wołowiny
  •  1 jajko
  •  1 marynowany burak
  •  2 plastry pleśniowego sera
  •  2 plastry boczku
  •  4 liście sałaty
  •  1 ogórek konserwowy
  •  6 krążków czerwonej cebuli
  •  3 łyżki sosu pomidorowego
  •  3 łyżki majonezu
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraka oraz ogórka kroimy w plasterki. Następnie na patelni smażymy boczek, do momentu, aż będzie chrupiący. W tym samym czasie w piekarniku podgrzewamy bułki.
  2. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
  3. Z gotowej masy formułujemy dwa cienkie kotlety, które smażymy dokładnie z obu stron na patelni, nakładając na nie plastry sera pleśniowego.
  4. Na osobnej patelni grillujemy plastry ananasa. Następnie na dolną połówkę bułki nakładamy kolejno łyżkę majonezu, łyżkę ketchupu, plaster marynowanego buraka, plaster ananasa, mięso z serem, plaster boczku, liście sałaty, pomidora, ogórka konserwowego, cebulę, ponownie majonez i przykrywamy górną połówką bułki.