Nadziewana papryka
Papryka jest warzywem o intensywnym smaku. Dlatego najlepiej podawać ją w towarzystwie mniej ostrych warzyw, jak np. awokado. Poniżej przepis na paprykę nadziewaną awokado.
Składniki:
- 4 podłużne czerwone papryki
- 1 awokado
- 1 granat
- Pęczek szczypiorku
- Ocet malinowy Kühne
- Dressing włoski Kühne
Sposób przygotowania:
1. Papryki myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy z nich nasiona.
2. Następnie skrapiamy dressingiem włoskim i przesmażamy przez kilka minut na patelni grillowej.
3. Awokado kroimy w kostkę, z granatu wyjmujemy nasiona i również kroimy je na mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy.
4. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy malinowym octem.
5. Podgrillowane papryki wypełniamy farszem.
Nadziewany bakłażan
Aby warzywa miały jak najwięcej wartości odżywczych, należy spożywać je na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Dlatego bakłażana warto pokroić na cienkie plastry – dzięki temu wystarczy, że spędzi jedynie kilka sekund na patelni.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 0,5 kg świeżych liści szpinaku
- Korniszony z papryką Kühne
- Dressing vinaigrette Kühne
- Suszone pomidory
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry.
2. Wszystkie plastry dokładnie nacieramy dressingiem i podsmażamy na patelni przez kilka sekund po każdej stronie.
3. Szpinak myjemy i blanszujemy przez ok. 30 sekund.
4. Na podsmażone plastry bakłażana układamy liście szpinaku, pokrojone w słupki korniszony oraz po jednym suszonym pomidorze.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Zwijamy w roladki.