Składniki:
Ciasto:
• 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
• 3 jajka
• 2 szklanki mąki krupczatki
• ¾ szklanki cukru
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
• 250 g serka mascarpone
• 200 g śmietany kremówki 30 %
• 2 łyżki cukru pudru
• ziarenka z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować.
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej.
- Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno.
- Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię.
- Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
- Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.
Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.