Cukinia to warzywo, które do Polski przywędrowało z Włoch. Występuje w kilku wariantach, najpopularniejszą z nich jest zielona. Znakomicie smakuje jako składnik wielu dań, takich jak ratatouille, leczo, zapiekanka czy gulasz. Ja uwielbiam przygotowywać z jej dodatkiem farfalle – wystarczy wykorzystać szynkę, kapary i żółty ser, by stworzyć naprawdę pyszne danie”, poleca Murawski, rekomendując poniższy przepis.
Dodatek aromatycznej szynki nadaje daniu wyrazistego smaku, podkreślając jego charakter. To pyszna propozycja zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację. Kombinacja świeżości cukinii, soczystości szynki i delikatności makaronu sprawia, że farfalle z cukinią i szynką to danie, które zachwyci podniebienia i zaspokoi apetyt na wyjątkowy smak.
Składniki:
- cukinia
- Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
- 2 łyżki kaparów
- 200 g startego żółtego sera
- 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariantu klasycznego
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g makaronu farfalle
- 200 g szynki wędzonej
- 1 ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
Farfalle – sposób przygotowania:
- Rozgrzej w garnku Ramę, która zapewnia wyjątkowo łatwe przyrządzanie potraw. Podsmaż na niej cukinię, wcześniej pokrojoną w plastry. Następnie dodaj drobno siekaną paprykę chili, czosnek i szynkę. Wszystkie składniki zalej śmietaną.
- W garnku umieść kapary, 2 szklanki wody, nieugotowany makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne, które nie tylko zagęści sos, ale również nada mu wyrazistego smaku.
- Całość zagotuj, następnie dodaj część startego żółtego sera.
- Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera.
- Piekarnik nagrzej do 200°C i wstaw do niego naczynie owinięte w folię aluminiową. Całość zapiekaj przez ok. pół godziny.
- Po tym czasie odwiń folię i piecz przez kolejne 5 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.