Fritole Veneziane – weneckie pączki

Świętowanie bez żadnych hamulców, niepohamowane jedzenie, picie, folgowanie sobie, oddawanie się przyjemnościom. Historycznie był to swego rodzaju prezent dla uboższych warstw społeczeństwa, czasowe odwrócenie porządku społecznego, co w efekcie służyło większej kontroli nad poddanymi.

weneckie paczki
Fritole Veneziane – weneckie pączki

We Włoszech Karnawał obrósł bardzo bogatą tradycją, z których najbardziej znany na świecie jest oczywiście Karnawał Wenecki. Rokrocznie przyciąga on tysiące turystów z całego świata.

Czas przygotowania: 40 minut
Wykonanie: łatwe

Składniki (dla 4 osób)

  • 12 g drożdży piwnych
  • 200 g mąki
  • 40 g rodzynek
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 40 g kandyzowanych owoców
  • 350 g oleju słonecznikowego
  • 40 g cukru
  • 16 g cukru pudru
  • 5 ml grappy lub rumu

Zobacz również: Tradycyjne pączki z polewą

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem.
  2. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości.
  3. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
  4. Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe.
  5. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.