We Włoszech Karnawał obrósł bardzo bogatą tradycją, z których najbardziej znany na świecie jest oczywiście Karnawał Wenecki. Rokrocznie przyciąga on tysiące turystów z całego świata.
Czas przygotowania: 40 minut
Wykonanie: łatwe
Składniki (dla 4 osób)
- 12 g drożdży piwnych
- 200 g mąki
- 40 g rodzynek
- 40 g orzeszków piniowych
- 40 g kandyzowanych owoców
- 350 g oleju słonecznikowego
- 40 g cukru
- 16 g cukru pudru
- 5 ml grappy lub rumu
Zobacz również: Tradycyjne pączki z polewą
Sposób przygotowania:
- W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem.
- Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości.
- Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
- Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe.
- Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.