Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 230 g cukru
- 65 likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
- 35 g wody do nasączenia biszkoptu
Krem:
- 170 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao pokrojonej na kawałki)
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2. Oddzielić białka od żółtek, odstawić.
3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką, odstawić.
4. Blachę (ok. 45 x 37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Założyć motylek.
6. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 5 min./ obr. 3,5 lub do momentu aż piana będzie sztywna.
7. Dodać cukier, wymieszać 1 min./ obr. 1,5.
8. Dodać żółtka, wymieszać 1 min./ obr. 1,5, zdjąć motylek.
9. Wymieszać 2 min./ obr. 2, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
10. Ciasto wyłożyć na blachę, piec 16 min (18o °C ), następnie odstawić na 5 minut.
11.Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej likier i wodę. Biszkopt nasączyć likierem wymieszanym z wodą, a następnie zwinąć razem z papierem w roladę wzdłuż dłuższego boku.
12. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/ obr. 8.
13. Dodać masło i cukier puder, podgrzać 6 min./ 90°C / obr. 1,5. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
14. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, usunąć papier.
15. Biszkopt posmarować 1/3 kremu i zwinąć ponownie w roladę, przenieść na podłużny talerz.
16. Odkroić ukośnie jeden koniec o długości 5 cm i umieścić go na wierzchu rolady.
17. Pozostałym kremem posmarować roladę, widelcem utworzyć linie tak, aby przypominały korę. Ciasto posypać cukrem pudrem.