Gęś nadziewana kasztanami

Kasztany dojrzewają zazwyczaj w październiku i listopadzie. Jesień to zdecydowanie ich czas! Kasztanowe rarytasy możemy przyrządzić na wiele sposobów, a w formie nadzienia do pieczonego drobiu smakują rewelacyjnie.

Gęś nadziewana kasztanami
Gęś nadziewana kasztanami.

Najbardziej rozsławione są oczywiście owoce pieczone w piekarniku bądź na grillu. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by przed włożeniem na ogień naciąć głęboko wypukłe miejsce i ułożyć z niewielką ilością wody. Upieczone kasztany obiera się zawsze na gorąco. Inną metodą jest natomiast ugotowanie orzechów w osolonej wodzie lub mleku. Kasztany równie chętnie prażymy, kandyzujemy w cukrze, a także suszymy na słońcu i w dymie. Jest mnóstwo możliwości, a efekt to zawsze wyborny smak. Dowiedzie tego z pewnością gęś nadziewana kasztanami.

Zobacz także: Jak przyrządzać kasztany?

Gęś nadziewana kasztanami

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 kg mięsa z gęsi
  • Przyprawa do kurczaka Knorr
  • 200 g wątróbki drobiowej oczyszczonej
  • 5 kwaśnych jabłek pokrojonych w cząstki
  • 2 cebule
  • 200 g kasztanów jadalnych
  • 3 łyżki wódki z gruszki – sznapsu
  • 2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wątróbkę i cebulę pokrój na drobne kawałki. Następnie podsmaż je przez chwilę na patelni razem z jabłkami.
  2. Kasztany obierz ze skórki, pokrój je na kawałki oraz przełóż na patelnię. Do całości wlej alkohol, wsyp cynamon i pieprz do smaku. Wszystko smaż jeszcze przez moment.
  3. Gęś oczyść z pierza i zamarynuj Przyprawą do kurczaka Knorr. Później nałóż farsz do środka, zaszyj mięso i pozostaw je w lodówce na jeden dzień.
  4. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i piecz faszerowaną gęś przez około 4 godziny.
  5. Pamiętaj, by polewać mięso od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel kawałki mięsa od kości.

Życzymy smacznego!