Najbardziej rozsławione są oczywiście owoce pieczone w piekarniku bądź na grillu. Jedyne, o czym należy pamiętać, to by przed włożeniem na ogień naciąć głęboko wypukłe miejsce i ułożyć z niewielką ilością wody. Upieczone kasztany obiera się zawsze na gorąco. Inną metodą jest natomiast ugotowanie orzechów w osolonej wodzie lub mleku. Kasztany równie chętnie prażymy, kandyzujemy w cukrze, a także suszymy na słońcu i w dymie. Jest mnóstwo możliwości, a efekt to zawsze wyborny smak. Dowiedzie tego z pewnością gęś nadziewana kasztanami.
Zobacz także: Jak przyrządzać kasztany?
Gęś nadziewana kasztanami
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 kg mięsa z gęsi
- Przyprawa do kurczaka Knorr
- 200 g wątróbki drobiowej oczyszczonej
- 5 kwaśnych jabłek pokrojonych w cząstki
- 2 cebule
- 200 g kasztanów jadalnych
- 3 łyżki wódki z gruszki – sznapsu
- 2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
Sposób przygotowania:
- Na początku wątróbkę i cebulę pokrój na drobne kawałki. Następnie podsmaż je przez chwilę na patelni razem z jabłkami.
- Kasztany obierz ze skórki, pokrój je na kawałki oraz przełóż na patelnię. Do całości wlej alkohol, wsyp cynamon i pieprz do smaku. Wszystko smaż jeszcze przez moment.
- Gęś oczyść z pierza i zamarynuj Przyprawą do kurczaka Knorr. Później nałóż farsz do środka, zaszyj mięso i pozostaw je w lodówce na jeden dzień.
- Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i piecz faszerowaną gęś przez około 4 godziny.
- Pamiętaj, by polewać mięso od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel kawałki mięsa od kości.
Życzymy smacznego!