Składniki:
- 350 g mieszanki owoców morza
- 200 g ryżu do risotto marki Halina
- 2 szklanki bulionu
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej cebuli2
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- 3 łyżki masła rozgrzać w dużym rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać aż się zeszkli.
- Dodać ryż do risotto marki Halina i mieszać do wchłonięcia się tłuszczu.
- Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta.
- Całość gotować przez ok. 20 min., cały czas mieszając.
- Mieszankę owoców morza opłukać, posiekać czosnek.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła, dodać owoce morza z czosnkiem, skroplić sokiem z cytryny i smażyć przez ok. 15 min.
- Do gotowego ryżu dodać owoce morza oraz pieprz i sól, wymieszać.
- Serwować posypane parmezanem i natką pietruszki.