Risotto z owocami morza

Ryż do risotto marki Halina połączony z owocami morza to propozycja na pyszny i wartościowy posiłek.

Risotto z owocami morza

Składniki:

  • 350 g mieszanki owoców morza
  • 200 g ryżu do risotto marki Halina
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej cebuli2
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. 3 łyżki masła rozgrzać w dużym rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać aż się zeszkli.
  2. Dodać ryż do risotto marki Halina i mieszać do wchłonięcia się tłuszczu.
  3. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta.
  4. Całość gotować przez ok. 20 min., cały czas mieszając.
  5. Mieszankę owoców morza opłukać, posiekać czosnek.
  6. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła, dodać owoce morza z czosnkiem, skroplić sokiem z cytryny i smażyć przez ok. 15 min.
  7. Do gotowego ryżu dodać owoce morza oraz pieprz i sól, wymieszać.
  8. Serwować posypane parmezanem i natką pietruszki.