W Stanach Zjednoczonych bataty są elementem tradycji kulinarnej.
Obecnie także w Polsce rośnie grono miłośników tego warzywa, którego uniwersalność czyni je świetną alternatywą dla ziemniaków.
Składniki na 4 porcje:
600 g batatów
250 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek rukoli
30 g parmezanu
20 g pistacji
sól
1 jajko (średniej wielkości)
175 g mąki
2 łyżeczki oliwy
pieprz
1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.
2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.
3. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem.
4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.
5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 466 kcal / 1950 kJ
Białko: 13,1 g
Tłuszcz: 13,8 g