Gnocchi z batatów

gnoci z batatowW Stanach Zjednoczonych bataty są elementem tradycji kulinarnej.

Obecnie także w Polsce rośnie grono miłośników tego warzywa, którego uniwersalność czyni je świetną alternatywą dla ziemniaków.

Składniki na 4 porcje:

600 g batatów
250 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek rukoli
30 g parmezanu
20 g pistacji
sól
1 jajko (średniej wielkości)
175 g mąki
2 łyżeczki oliwy
pieprz

1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.

2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.

3. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem.

4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.

5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 466 kcal / 1950 kJ
Białko: 13,1 g
Tłuszcz: 13,8 g