Gorczyca w połączeniu m.in. z koperkiem, natką pietruszki i oliwą stworzyły pyszny Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Naturalnie Smaczne! Knorr. Doskonale podkreśli smak kompozycji z pieczonych buraków, rukoli i orzeszków pinii – oto pożywna sałatka na lunch! „Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokruszmy go i posypmy nim sałatkę” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Sałatka z pieczonych buraków
Składniki:
- 5 małych buraków
- Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
- 3 garście rukoli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 10 listków świeżej mięty
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr dla smaku i wymieszaj.
Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.