Grillowane szaszłyki z krewetkami to pyszna przekąska. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.
Składniki na grillowane szaszłyki z krewetkami:
- 24 szt. krewetek
- 4 łyżki keczupu pikantnego
- łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
- 300 g ananasa świeżego lub z puszki
- czerwona papryka
- 3 pomidory
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę, posiekaj czosnek, kolendrę i z odsączonymi z zalewy kaparami wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i keczupu, następnie wymieszaj z resztą składników. Całość dopraw do smaku i odłóż do lodówki.
- Paprykę oraz ananasa pokrój w kostkę o boku około 3 cm i włóż wraz z krewetkami do miski. Wyciśnij bezpośrednio nad składnikami cytrynę, dodaj po 2 łyżki oliwy, keczupu i wymieszaj ze składnikami, w tym przyprawą do kurczaka, która świetnie doprawi danie.
- Składniki nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
- Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe danie podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i grzankami przypieczonymi na grillu.