
Teraz warto sięgać po gruszki, które sprawdzą się jako element wykwintnej przekąski prosto z grilla.
Składniki:
- łyżeczka Przyprawy pikantnej do grilla Knorr
- 2 świeże gruszki
- bagietka
- 2 garście rukoli
- 40 g sera pleśniowy np. Gorgonzola
- łyżka pestek słonecznika
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka syropu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
- Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.
- Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ściśle w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.
- Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić.
- Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.