Potrawy nieskomplikowane, łatwe w przyrządzeniu, a przede wszystkim smaczne! Andrzejki to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, wspólnych zabaw, a także eksperymentów w kuchni. Idealną propozycją na przyjęcie będą lekkie i pożywne przekąski typu finger-food, po które można sięgnąć w każdej chwili.
Przekąską, która idealnie sprawdzi się w andrzejkowy wieczór, są serowe paluchy. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a co najważniejsze – nie zajmie zbyt wiele czasu!
Składniki:
- 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1-2 łyżki mleka
- jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Wymieszać mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodać tyle mleka, żeby uzyskać „ścisłe” ciasto.
- Dobrze wyrobione ciasto odstawić na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkować je na grubość 0,5 cm.
- Placek pokroić w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułożyć na natłuszczonej blasze.
- Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać kminkiem i utartym serem.
- Przygotowane paluchy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C na jasnobrązowy kolor.