Gulasz rybny z dorsza

Owoce morza, w języku włoskim nazywane „frutti di mare”, stanowią jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do przygotowania potraw przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Szczególnym upodobaniem cieszą się one wśród Francuzów, Hiszpanów i Włochów.

Gulasz rybny z dorsza

Teraz także my – Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu przygotuje pyszne i proste danie we własnej kuchni.

Składniki:

  • biała ryba, np. dorsz – 200 g
  • Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr – 1 opakowanie
  • łosoś – 200 g
  • mule – 200 g
  • krewetki – 10 sztuk
  • szalotki – 10 sztuk
  • pomidory pelatti z puszki – 1 opakowanie
  • kapary – 2 łyżki
  • ostra papryka – 1 sztuka
  • świeże zioła (pietruszka, tymianek, oregano, bazylia)
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni podsmaż posiekany czosnek, chili oraz przekrojone na pół cebulki. Wrzuć mule i wszystko razem smaż chwilę.
2. Następnie zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary i Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr, który wzbogaci smak dania, oraz pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.
3. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj pokrojoną w grubą kostkę rybę oraz krewetki. Gulasz gotuj ok. 5 minut pod przykryciem.
4. Gotowy gulasz dopraw najlepiej świeżo posiekanymi ziołami.