Przepyszne mini muffinki z papryką

Przygotowanie pysznej przekąski, idealnej na piknik na świeżym powietrzu, jest bardzo proste. Wystarczy, że spojrzysz na poniższy przepis.

mini muffinki
Przepyszne mini muffinki z papryką

Mini muffinki w wersji wytrawnej z dodatkiem papryki, będą smakować znakomicie. To warzywo jako jedno z nielicznych zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest dobrym źródłem wartości odżywczych, a nawet posiada właściwości lecznicze. Przede wszystkim ma w sobie pięciokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Znajdziemy w niej również silne przeciwutleniacze, które odpowiadają za ochronę organizmu przed działaniami wolnych rodników. Jej spożywanie zapobiega zwapnianiu naczyń krwionośnych i likwiduje ból głowy.

Przepis na mini muffinki z papryką

Składniki:

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka (M)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 100 gramów cienkiej kiełbasy lub szynki
  • Delma Maślany smak 80% tłuszczu
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Mięso i cebulkę również pokrój w kostkę.
2. 80 gramów Delmy roztop w rondelku.
3. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzony tłuszcz.
4. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj.
5. Foremki do mini muffinek posmaruj cienko tłuszczem i włóż do środka przygotowaną masę.
6. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 25-30 minut.