Herbata z dodatkiem imbiru – sposób na zimowe wieczory!

Na zewnątrz coraz zimniej, więc coraz łatwiej też o przeziębienie czy grypę. Przemarzłaś? Napij się gorącej herbaty! Najlepiej zadziała ona z dodatkiem imbiru - poniżej znajdziesz kilka receptur na herbatę idealną na zimowe wieczory.

Hot mug of tea warming woman's hands in retro woollen jumper. Wooden table
Herbata z dodatkiem imbiru – sposób na zimowe wieczory

Herbata korzenna

Przepis w sam raz dla miłośniczek mocnych przypraw o nieco egzotycznym aromacie. Cytrusy dostarczą Twojemu organizmowi witaminę C, która pomoże Ci wzmocnić swoją odporność, a imbir rozgrzeje nawet największego zmarzlucha!

Składniki:

  • Pomarańcza – grubszy plasterek, ok. 2-3 cm
  • Cytryna – pół plasterka, ok. 1-2 cm (cieńszy od pomarańczowego)
  • Imbir – korzeń, kawałek ok. 1 cm
  • Cynamon – jedna laska
  • Goździki – kilka goździków
  • Ulubiona czysta czarna herbata – polecam standardowy Earl Grey

Sposób przygotowania:

Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do dużego kubka (chociaż naukowcy tego nie stwierdzili, to gorąca herbata najlepiej smakuje z dużego kubka!) dodaj plasterki imbiru, połowę goździków, laskę cynamonu i herbatę – najlepiej w torebce ekspresowej, jeśli jednak używasz sypanej herbaty, to możesz użyć zaparzacza lub specjalnej saszetki do zaparzania herbaty. Zaparzaj zgodnie z gatunkiem herbaty.

W tym czasie przekrój na pół plaster pomarańczy i powbijaj w niego resztę goździków (możesz też oczywiście w cytrynę). Wyciągnij z kubka herbaciane fusy, dodaj cytrusy.

Herbatę korzenną możesz do woli dosładzać, najlepiej miodem.

Zielona cytrynowo-imbirowa

Ten napar przemówi na pewno do fanek zdrowego trybu życia, które pijają zielona herbatę dla urody i zamiast kawy. Polifenole w niej zawarte zapewniają dłuższą młodość dla Twojej skóry i całego ciała. W połączeniu z cytryną i imbirem oprócz młodego wyglądu zyskasz odporność na zimowe chłody!

Składniki

  • Cytryna – pół owocu; cytrynę można także zastąpić pomarańczą
  • Imbir – korzeń, kawałek ok. 2 cm
  • Ulubiona czysta zielona herbata

Sposób przygotowania:

Na początek zaparz herbatę, zgodnie z jej gatunkiem. Użyj mniejszej ilości wody, nalej jej do ok. 1/2 kubka. Pamiętaj, że zielona herbata nie lubi wrzątku – użyj wody w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza.

W czasie parzenia herbaty obierz imbir, następnie pokrój go w drobną kostkę. Zalej go gorącą, ale nie wrzącą wodą (idealna będzie temperatura taka jak ta, w której zaparzasz herbatę) – wody użyj niewiele, ok. 1/3 kubka, w którym parzysz już herbatę. Imbir parz ok. 4 minut.

Po zaparzeniu naparów, wymieszaj je w jednym kubku. Dodaj cienkie plasterki cytryny (lub pomarańczy). Napój możesz osłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

Masz ochotę na więcej rozgrzewających herbacianych przepisów? Zajrzyj na www.herbata.info!