Lassi, Indie
Lassi to tradycyjny indyjski napój orzeźwiający. Jego popularność rośnie również poza krajem pochodzenia. Coraz częściej możemy zamówić go w barach ze zdrową żywnością, gdzie konkuruje z dobrze znanymi smoothies. Lassi możemy również przyrządzić samodzielnie – receptura jest banalnie prosta. Napój przygotowuje się ze zmiksowanych do postaci gładkiego koktajlu jogurtu, wody i przypraw. Tradycyjnie lassi przyrządza się ze szczyptą soli i chili, obecnie popularność zyskują również odmiany przygotowywane na słodko z dodatkiem wody różanej i miąższu owoców takich jak mango, truskawki i cytryny. – Sięgając w upalny dzień po tradycyjne lassi uświadomimy sobie mądrość, której od wieków hołdują mieszkańcy cieplejszych stref klimatycznych. Gdy robi się naprawdę gorąco, kwaśnie i słonawe, a nawet pikantne napoje orzeźwiają znacznie lepiej niż słodkie. Pod wieloma względami tradycyjne lassi przypomina turecki ajran – opowiada Piotr Chalimoniuk z biura lotniczego Sky4Fly.net.
Lassi na słono.
Składniki:
- 2 i pół szklanki gęstego jogurtu
- 1 szklanka schłodzonej wody
- sól wg uznania (może być czarna sól himalajska)
- liście mięty
- wybrane przyprawy (chili lub kminek)
- lód w kostkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy w blenderze.
- Po wymieszaniu schładzamy.
- Podajemy w szklankach na lodzie (opcjonalnie) i przystrajamy liściem mięty.