Wraz z nadejściem wiosny wraca ochota na organizowanie wiosennych przyjęć. W tym czasie w sklepach, pojawiają się nowalijki – znakomity składnik koktajlowych przekąsek.
Przyjemnie pobudzą one podniebienie zaproszonych gości oraz będą miłą dla oka dekoracją stołu. Szczególnie jeśli połączymy je z wiosenną pastą twarogową zaserwowaną w Tartletkach.
Korzystaj z natury
Apetycznie i ciekawie wyglądające przekąski to gwarancja udanego przyjęcia. Powinniśmy pamiętać, że podczas takich spotkań, przede wszystkim „je się oczami”, sycąc się estetyką i smakiem serwowanych potraw. Chcąc ożywić bankietowy stół, można zatem przyrządzić poczęstunek, który wyglądem nawiąże do motywów wiosennych. – Wiosną warto sięgnąć po nowalijki, które są nie tylko zdrowe, ale także doskonale nadają się do przygotowania pysznych, koktajlowych przekąsek – poleca Robert Muzyczka Szef Dworu Korona Karkonoszy – Serowe koreczki oraz niewielki kanapki na chlebie typu pumpernikiel to znany i sprawdzony sposób na smaczną przekąskę. Warto jednak zaskoczyć swoich gości również czymś nowym. Efektowną propozycją będą przypominające kwiaty kruche tartletki, które można wypełnić sezonowymi produktami – dodaje.
Tartletki pełne świeżości
Babeczki z ciasta kruchego Dan Cake do nadzień słonych i pikantnych to doskonały pomysł dla osób, które chcą stworzyć oryginalną przekąskę w krótkim czasie. 24 kruche babeczki pozwolą nam na kulinarne eksperymenty, które o tej porze roku najlepiej łączyć ze świeżymi warzywami i twarożkiem. Dzięki temu nasz bankietowy stół będzie prezentował się smakowicie i zdrowo, a na przekąskę skuszą się nawet ci goście, którzy zwykle wymawiają się od poczęstunku, „dbaniem o linię”.
Wiosennie i kolorowo
By uczynić przyjęcie jeszcze ciekawszym, warto pomyśleć o ozdobieniu stołu, kolorowymi kwiatami. W takim wystroju Wiosenne babeczki z nowalijkami, przygotowane przez Roberta Muzyczkę, będą prezentować się jeszcze apetyczniej:
Składniki:
– 1 opakowanie Babeczek z ciasta kruchego do nadzień słonych i pikantnych Dan Cake
– 300 g sera twarogowego
– 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
– koperek
– szczypiorek
– świeży ogórek
– pęczek rzodkiewki
– sól, pieprz do smaku
– pomidorki koktajlowe do ozdoby
Przygotowanie:
• Twaróg łączymy z jogurtem i wyrabiamy jednolitą masę
• Dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę, świeże ogórki, szczypiorek i posiekany koperek
• Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
• Kolorową masę wkładamy do słonych tartletek i, by nadać im wiosenną formę, dekorujemy cząstkami pomidorków koktajlowych.