Jaja zapiekane w ryżu białym i sosie pieczarkowym

Jajka przygotowane w ten sposób to świetna propozycja na pożywny i pełnowartościowy posiłek.

Jaja zapiekane w ryżu białym i sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 8 jaj
  • 2 torebki ryżu białego (po 100 g, np. marki Britta)
  • łyżka masła
  • nieduża cebula
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.
  • sok cytrynowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek.
  2. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
  3. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  4. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
  5. Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę.
  6. Mieszając doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
  7. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem.
  8. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego!