Składniki:
- 8 jaj
- 2 torebki ryżu białego (po 100 g, np. marki Britta)
- łyżka masła
- nieduża cebula
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła do naczynia żaroodpornego
- 20 dag pieczarek
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.
- sok cytrynowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek.
- Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
- Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
- Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę.
- Mieszając doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
- Potrawę zalać sosem, posypać startym serem.
- Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!