
- Makarony najkrótsze i najcieńsze idealnie pasują do zup
- Długie i płaskie takie jak tagliatelle nadają się do sosów o kremowej konsystencji (bez mięsa i warzyw)
- Makarony długie i cienkie (takie jak spaghetti) doskonale pasują do sosów gęstych i aromatycznych
- Makarony z dziurką (takie jak penne) świetnie nadają się do gęstych sosów, które je wypełnią
- Duże makarony typu canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane
- Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem
- Makarony krótkie typu kokardki, czy świderki idealnie nadają się do sałatek – idealnie oblepi je dressing. Poza tym świetnie pasują do wszystkich rodzajów sosów
- Makarony jajeczne najlepiej pasują do łagodnych sosów śmietanowych
Jeszcze do niedawna panowała opinia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami. Przedstawiamy zdrowy i prosty przepis na obiad z makaronem.
Nietuczący makaron pełnoziarnisty z warzywami
Składniki:
250 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista
3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)
1 por
pół łyżki miodu
4 łyżki bulionu warzywnego
łyżka białego octu winnego
2 łyżki oleju z pestek winogron
pęczek pietruszki,
2 łyżki ziarna sezamowego
sól, pieprz
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki oleju.
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki.
- Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie.
- Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem.
- Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać.
- Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.