W jaki sposób można wobec tego uniknąć kłopotów trawiennych w podróży?
Uwaga na wodę
Największym zagrożeniem jest generalnie jakość wody – nie w każdym kraju jest ona wysoka i nawet nieopatrzne wypicie jej w trakcie prysznica może powodować biegunki. Dlatego najlepiej stosować tylko przegotowaną lub butelkowaną wodę do picia, a w trakcie kąpieli zachować ostrożność. Również można wziąć ze sobą w podróż mini grzałkę lub czajnik do gotowania wody. Zagrożeniem są też drinki z lodem – często przygotowywany jest on ze zwykłej wody kranowej.
Czego nie jeść?
Oprócz niebezpieczeństwa związanego z piciem wody z niepewnych źródeł w trakcie swoich wakacji warto też pamiętać o odpowiednim jedzeniu. W szczególności należy mieć się na baczności przy jedzeniu grzybów, jajek, ryb oraz owoców morza, w tym takich potraw jak sushi. Również trzeba uważać na owoce i warzywa – najlepiej zrezygnować z tych surowych. Wbrew pozorom jedzenie potraw od ulicznych sprzedawców nie jest tak groźne – na ogół są to potrawy świeże. Najlepiej wybierać te głęboko smażone, ponieważ proces smażenia na tłuszczu eliminuje szkodliwe mikroorganizmy.
Jak poradzić sobie z zatruciem?
W podróż zawsze warto zabrać ze sobą podstawowe leki na kłopoty trawienne, między innymi węgiel lekarski, krople żołądkowe lub leki w wygodnej formie tabletek czy pastylek. Również pomocna będzie herbata, zwłaszcza miętowa – uspokoi żołądek. Lepiej mieć też pod ręką środki na zgagę.
W trakcie zatrucia nie można zapominać o piciu dużej ilości wody, by zapobiec odwodnieniu. Pomocne będą napoje izotoniczne, które wyróżniają straty minerałów. Gdy jednak zatrucie jest poważne – w ciągu kilku dni dolegliwości nie zmniejszają się, a wręcz nasilają, wtedy konieczne jest skontaktowanie się ze służbami medycznymi. Choroby takie jak salmonelloza, listerioza czy dur brzuszny, którymi można się zarazić, są groźne i wymagają fachowego leczenia.
więcej na >>>